Medicii epidemiologi din Republica Moldova au discutat despre planificarea, organizarea și coordonarea procesului de vaccinare împotriva COVID-19
Medicii epidemiologi din Republica Moldova, inclusiv din stânga Nistrului, s-au întrunit în cadrul unui Atelier de lucru pentru a discuta despre planificarea, organizarea și coordonarea procesului de vaccinare împotriva COVID-19.
Dr Miljana Grbic, reprezentantul OMS în Republica Moldova și Dna Svetlana Nicolăescu, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, au venit cu un cuvânt de salut, menționând importanța vaccinării împotriva COVID-19, care este cea mai eficientă măsură de sănătate publică și rolul medicilor epidemiologi în implementarea acțiunilor prompte și complexe la nivel local.
Oleg Beneș, expert în domeniul imunizărilor de la Biroul Regional OMS pentru Europa, a evidențiat un aspect esențial în managementul procesului de imunizare – microplanificarea la nivel local.
Medicii epidemiologi de la nivel național și local au identificat împreună provocările procesului de vaccinare împotriva COVID-19 și acțiunile ce pot fi implementate pentru îmbunătățirea situației curente, elaborând micro-planuri de acțiuni la nivelul fiecărui teritoriu administrativ.
De asemenea, s-a discutat despre managementul și monitorizarea evenimentelor adverse post-imunizare și determinarea cauzalității, precum și raportarea evenimentelor adverse post-imunizare în sistemul informațional național RVC19.
În prezent, cu prima doză de vaccin sunt vaccinate 20% din populația țării, iar cu schema completă – 17%.
Atelierul a fost organizat cu suportul tehnic și financiar al OMS și UE în cadrul acțiunilor comune UE-OMS de susținere a procesului de vaccinare împotriva COVID-19 din Republica Moldova.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.