Asigurarea calității în diagnosticul microbiologic al infecțiilor tractului respirator și urinar abordată de către specialiștii de laborator în cadrul unui atelier de lucru

Asigurarea calității în diagnosticul microbiologic al infecțiilor tractului respirator și urinar abordată de către specialiștii de laborator în cadrul unui atelier de lucru

Specialiștii de laborator din cadrul CSP teritoriale, Instituțiile Medico-Sanitare Publice și laboratoarele private au participat, la 13 august, la un atelier de lucru privind standardizarea metodologiei de  diagnostic microbiologic al infecțiilor tractului respirator și urinar, organizat de ANSP cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Laboratoarele de microbiologie sunt un element cheie în asigurarea calității în diagnosticul microbiologic al infecțiilor tractului respirator și urinar, prin furnizarea rezultatelor calitative în timp util în scopul ghidării argumentate și optimizarea terapiei antimicrobiene.

Medicii microbiologici ai rețelei de laboratoare din cadrul Sistemului Național de Supraveghere a Rezistenței la Antimicrobiene s-au întrunit împreună și au discutat principiile și procedurile de investigare microbiologică a biosubstratelor prelevate în cazul infecțiilor tractului respirator și urinar.  

În cadrul atelierului de lucru, participanții au fost familiarizați cu structura și conținutul ghidurilor „Diagnosticul microbiologic al infecțiilor tractului respirator” și „Asigurarea calității în diagnosticul microbiologic al infecțiilor tractului urinar”. În scopul asigurării calității  investigațiilor microbiologice în procesarea acestor biosubstrate, s-a pus accent pe procedura corectă de prelevare, transportare, metodologia de procesare, diagnostic, interpretarea și raportarea rezultatelor investigațiilor relevante pentru infecțiile tractului respirator și urinar.

În scopul testării eficiente a ghidurilor, au fost puse în discuție studii de caz, care au permis evaluarea compartimentelor ghidurilor, soluționarea sarcinilor propuse și prezentarea soluțiilor relevante. La finalul evenimentului, fiecare participant a avut oportunitatea de a-și expune opinia cu privire la mecanismele eficiente ce vor fi utilizate pentru asigurarea implementării  ghidurilor la nivelul instituțiilor medicale implicate.

Ghidurile „Diagnosticul microbiologic al infecțiilor tractului respirator” și „Asigurarea calității în diagnosticul microbiologic al infecțiilor tractului urinar” reprezintă un instrument util, ce va permite standardizarea metodologiei de diagnostic al infecților de tract respirator și urinar și optimizarea tratamentului cu antimicrobiene.

Totodată, în contextul înrolarii rețelei naționale de laboratoare în sistemul Global de Supraveghere a Rezistenței la Antimcrobiene – GLASS, au fost prezentate etapele de implementare, inclusiv biosubtratele, agenții patogenii, preparatele antimicrobiene, ce necesită a fi raportate în acest sistem.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.