Măsurile de sănătate publică privind situația epidemiologică cauzată de COVID-19 au fost ajustate de CNESP

Măsurile de sănătate publică privind situația epidemiologică cauzată de COVID-19 au fost ajustate de CNESP

În contextul descreșterii la nivel național, pe parcursul a patru săptămâni consecutive, a incidenței prin infecția COVID – 19, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a ajustat măsurile de sănătate publică pentru combaterea pandemiei. Noile prevederi au intrat în vigoare din 1 martie curent.

Mai exact, toate instituțiile de învățământ general, învățământ profesional tehnic și superior din țară vor activa în regim obișnuit, cu prezență fizică și cu respectarea măsurilor de siguranță. În același timp, unitățile de alimentație publică din localitățile unde se atestă cod portocaliu pot activa la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți clienții să prezinte certificatul COVID la intrare.

De asemenea, antrenamentele sportive de grup vor fi permise. La fel, în localitățile unde se atestă cod verde, galben și portocaliu, evenimentele sportive vor putea fi organizate la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte certificatul COVID. În cazul unităților administrative, unde se înregistrează cod roșu, astfel de evenimente se vor desfășura cu participarea spectatorilor la 50 la sută din capacitatea maximă în spațiul interior sau la capacitate maximă în spațiile exterioare și cu obligația prezentării certificatului COVID.

Activitățile care urmează să fie organizate în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert se pot desfășura la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca spectatorii să prezinte certificatul COVID.

O altă măsură decisă de CNESP ține de reducerea perioadei de izolare de la 14 zile până la 10 zile, precum și a termenului pentru revenirea elevilor/studenților la orele de studii cu prezență fizică de la șapte zile până la cinci zile.

În ceea ce privește prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul refugiaților din Ucraina, potrivit noii hotărâri, autoritățile responsabile de crearea centrelor de plasament pentru refugiați și a centrelor provizorii de gestionare a unor afluxuri de străini vor întreprinde toate măsurile necesare pentru respectarea măsurilor de prevenire și control, inclusiv organizarea spațiilor separate pentru izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19 și care prezintă forme ușoare de boală.

Hotărârile CNESP sunt executorii pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare.

Reiterăm importanța respectării măsurilor de prevenire individuală și colectivă a infecției COVID – 19, care sunt în vigoare, indiferent de codul de alertă din localitate, inclusiv:

  • vaccinarea împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și decese;
  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 (unu) metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
  • respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 (unu) metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei alte distanțe între persoane ori în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a igienei respiratorii;

Campania de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 continuă în Republica Moldova. Cu această ocazie, îndemnăm toți cetățenii să se informeze din surse oficiale, sigure, iar la rândul lor să îndemne alți oameni să respecte măsurile de protecție și să se vaccineze împotriva COVID-19.

Împreună oprim pandemia!

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.