Starea de Urgență în Sănătate Publică se prelungește până pe 15 ianuarie 2022

Starea de Urgență în Sănătate Publică se prelungește până pe 15 ianuarie 2022

Starea de urgență în sănătate publică, condiționată de infecția COVID – 19, se prelungește până pe 15 ianuarie 2022. Decizia a fost aprobată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în contextul menținerii la un nivel înalt a cazurilor de îmbolnăvire și a unei rate reduse de vaccinare în rândul populației.

hotărârea nr. 65 din 26 noiembrie 2021 https://bit.ly/3DVzcJ5

În perioada 15 – 21 noiembrie au fost înregistrate 5.391 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul Sars-CoV-2, dintre care 80% în rândul persoanelor nevaccinate. De asemenea, la nivel național, acoperirea vaccinală a populației cu schemă completă este sub 27%.

Totodată,  potrivit datelor Centrului European de Control și Prevenire al Bolilor (ECDC), în majoritatea țărilor din regiunea europeană situația epidemiologică prin COVID-19 se agravează, fiind înregistrată o creștere rapidă a numărului de cazuri noi. Țările cu o rată de vaccinare redusă sunt cel mai grav afectate.

În acest context, membrii CNESP au decis să mențină restricțiile care au fost stabilite anterior (decizia CNESP nr. 62 din 22 septembrie 2021), cu posibilitatea de revizuire a acestora în funcție de evoluția situației epidemiologice.

În același timp, menționăm că instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezență fizică, cu respectarea restricțiilor în vigoare. Instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare și a sesiunilor de examen.

Reiterăm importanța respectării măsurilor de restricție individuală și colectivă a infecției COVID – 19, inclusiv:

  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 (un) metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
  • respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 (un) metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei alte distanțe între persoane sau în cazul regulilor de deplasare a persoanelor în transportul public;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor și de igienă respiratorie;
  • respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora le este stabilit regimul respectiv;
  • monitorizarea stării de sănătate și adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală, în cazul apariției primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

Totodată, CNESP solicită atât autorităților publice, cât și celor private să încurajeze vaccinarea împotriva COVID-19 a angajaților și să respecte măsurile de prevenire a infecției la locul de muncă. Vaccinarea este una din cele mai eficiente măsuri pentru stoparea pandemiei COVID – 19.

Atenție! Hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP)  sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice  indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie un pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.