Măsuri de restricție aprobate de CNESP în legătură cu apariția tulpinii noi a COVID-19, B.1.1.529 – Omicron

Măsuri de restricție aprobate de CNESP  în legătură cu apariția tulpinii noi a COVID-19, B.1.1.529 – Omicron

În legătură cu apariția noii tulpini B.1.1.529 – Omicron a coronavirusului de tip nou și a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), în cadrul ședinței de urgență din 28 noiembrie 2021, a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). De asemenea, a fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor restricții suplimentare pentru persoanele care sosesc din state clasificate drept unele cu risc sporit de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate minuțios evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

Se recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele 8 țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron, fiind subliniată în cursul discuțiilor importanța informării prealabile cu privire la situația epidemiologică din țările de destinație.

Totodată, CNESP solicită atât autorităților publice, cât și celor private să încurajeze vaccinarea împotriva COVID-19 a angajaților și să respecte măsurile de prevenire a infecției la locul de muncă. Vaccinarea este una din cele mai eficiente măsuri pentru  stoparea pandemiei COVID – 19.

Atenție! Hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie un pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.