Conferința științifico-practică „Împreună oprim pandemia COVID-19”

Conferința științifico-practică „Împreună oprim pandemia COVID-19”

La 28 octombrie, în incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și-a desfășurat lucrările conferința științifico-practică „Împreună oprim pandemia COVID-19”, în contextul Săptămânii Imunizării.

 

La eveniment, a participat secretarul de stat al Ministerului Sănătății (MS), Svetlana Nicolaescu, coordonatorul de programe Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Stela Gheorghiță, coordonatorul programelor de imunizare OMS, Alexei Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, dar și specialiști din domeniu.

 

Directorul ANSP, Nicolae Jelamschi a salutat oaspeții în incinta instituției, și-a exprimat recunoștința pentru colaborare în organizarea acestui eveniment și în lupta cu pandemia COVID-19. “Obiectivul nostru este reducerea morbidității și a mortalității provocate de COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente. Conferința are drept scop intensificarea acest proces, aducerea la cunoștința factorilor de decizie și a populației a celor mai importante aspecte privind procesul de imunizare, necesitatea acestuia, dar și consecințele nevaccinării. Doar prin eforturi comune putem reveni la viața socială anterioară”, a menționat Nicolae Jelamschi.

 

Secretarul de stat al MS, Svetlana Nicolaescu, a mulțumit pentru suportul acordat de către OMS și mediul academic în această perioadă de pandemie. “Evenimentul de astăzi se încadrează în șirul acțiunilor desfășurate în contextul Săptămânii Imunizării. Așa cum demonstrează toate datele disponibile până în prezent, vaccinul împotriva COVID-19, similar vaccinurilor împotriva altor boli infecțioase, este soluția cea mai eficientă, cea mai sigură și disponibilă pentru a pune capăt pandemiei. Este foarte important să menținem pulsul noilor dovezi care apar, iar implicarea mediului academic, a catedrelor, a savanților, este crucială pentru a transpune aceste dovezi științifice în recomandările practice. Sunt sigură că informațiile prezentate astăzi vor fi utile pentru toți medicii, dar și populația va putea găsi răspunsurile la unele întrebări. Fiți absolut siguri că vaccinarea e cel mai bun pas care îl puteți face pentru a Vă proteja sănătatea”, a reiterat secretarul de stat.

 

Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul universitar Emil Ceban, a accentuat importanța mobilizării întregii societăți în lupta cu pandemia. “În contextul implementării Planului Național de Vaccinare împotriva COVID-19 și în baza rezultatelor acestuia, sub egida Guvernului Republicii Moldova, a MS și a OMS, desfășurăm această conferință științifico-practică pentru că numai prin eforturi comune putem opri pandemia COVID-19. Această conferință va oferi posibilitatea să punctăm necesitățile și importanța vaccinării. Fiecare dintre noi, fiecare factor de decizie este responsabil de imunizarea populației de aceea venim cu îndemnul să ne unim eforturile, ca aceasta conferință să aibă un impact deosebit pentru a crește rata imunizării”.

 

Coordonatorul de programe al OMS, Stela Gheorghiță, a prezentat date actualizate privind situația epidemiologică prin COVID-19 la nivel global. “Considerăm acest eveniment, dar și efortul MS și a întregii societăți unul care va permite depășirea acestei situații pandemice, această urgență de sănătate publică declarată la nivel internațional. Îi încurajăm pe toți să se informeze din surse sigure. Această conferință este un prilej extraordinar ca să aveți acces la cele mai bune date și dovezi, ca să vă vaccinați și să încurajați părinții, persoanele care au comorbidități să se imunizeze pentru că vaccinarea este cea mai sigură metodă de a prevenit cazurile severe și de deces”.

 

La eveniment au mai participat: șeful Direcție prevenire și controlul bolilor transmisibile ANSP, Nicolae Furtună, șeful Disciplinei de Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv, președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco, medicul epidemiolog ANSP, Laura Țurcanu, conferențiarul universitar Disciplina de Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițanu”, Diana Spătaru. Specialiștii au venit cu prezentări la următoarele subiecte prioritare: actualități în procesul de imunizare împotriva COVID-19, recomandări internaționale, procesul de imunizare în Republica Moldova, particularitățile de imunizare la adulți și la copii, recomandări internaționale bazate pe dovezi privind administrarea dozei „booster” de vaccin împotriva COVID-19, evenimente adverse post-imunizare, barierele în procesul de imunizare, mituri și falsuri.

 

Menționăm că Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri desfășoară Săptămâna Imunizării, în perioada 25-31 octombrie.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.