Ziua mondială a siguranței pacienților – 17 septembrie 2023

Ziua mondială a siguranței pacienților – 17 septembrie 2023

Al șaselea an consecutiv, la 17 septembrie este marcată Ziua Mondială a siguranței pacienților,  eveniment înstitut la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății în scopul de a crește gradului de conștientizare și implicare pentru a spori siguranța pacienților.

Tema evenimentului din anul curent este: „Angajarea pacienților pentru siguranța pacienților”, ca o recunoaștere a rolului crucial pe care îl joacă pacienții, familiile și îngrijitorii acestora pentru siguranța serviciilor de sănătate prestate de instituțiile medicale.Prin sloganul „Sporiți vocea pacienților!”,Organizația Mondială a Sănătății (OMS) solicită tuturor părților interesate să ia măsurile necesare pentru a se asigura, că pacienții sunt implicați în formularea politicilor, sunt reprezenți în structurile de conducere și administrare și sunt implicați în elaborarea strategiilor de siguranță. Acest lucru poate fi realizat doar prin furnizarea de platforme și oportunități pentru diverși pacienți, familii și comunități de a-și vocifera preocupările, așteptările și preferințele pentru a promova siguranța, centrarea pe pacient, încrederea și echitatea.

Obiectivele Zilei Mondiale a siguranței pacienților

Creșterea gradului de conștientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienților și a familiilor și a îngrijitorilor în toate setările și la toate nivelurile de îngrijire a sănătății pentru a îmbunătăți siguranța pacienților.
Implicarea factorilor de decizie, liderilor din domeniul sănătății, lucrătorilor din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirii, organizațiilor pacienților, societatății civile și alte părți interesate în eforturile de a implica pacienții și familiile în politicile și practicile pentru o îngrijire medicală sigură.
Împuternicirea pacienților și familiilor să se implice activ în propria îngrijire a sănătății și în îmbunătățirea siguranței asistenței medicale.
Susținerea acțiunilor urgente privind implicarea pacienților și a familiei, aliniate cu Planul de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021–2030, care urmează să fie luate de toți partenerii.

Apariția evenimentelor adverse din cauza îngrijirii nesigure este probabil una dintre cele 10 cauze principale de deces și invaliditate din lume. În fiecare an, 134 de milioane de evenimente adverse apar în spitalele din țările cu venituri mici și medii  din cauza îngrijirilor nesigure, ducând la 2,6 milioane de decese.

Investițiile în reducerea prejudiciului pacienților pot duce la economii financiare semnificative și la rezultate mai bune pentru pacient.

Siguranța pacientului este o componentă fundamentală pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate în conformitate cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3 (Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea sănătății și a bunăstării pentru toți la toate vârstele).

Sfaturi practice pentru pacienti

Cunoaște-ți drepturile și responsabilitățile în ceea ce privește îngrijirea în siguranță;
Puneți întrebări pentru a înțelege starea dumneavoastră de sănătate și pentru a putea lua decizii informate;
Păstrați o evidență a istoricului dvs medical și a medicamentelor pe care le administrați;
Informați-vă de la medicul dumneavoastră despre cele 5 momente pentru siguranța medicamentelor și urmați planul de tratament;
Luați medicamentele așa cum este recomandat de medic și raportați orice reacție adversă;
Oferiți feedback cu privire la experiența dumneavoastră și oferiți sugestii pentru a face asistența medicală mai sigură, raportând orice eveniment advers;
Consultați medicul dumeavoastră despre informațiile găsite pe internet, rețele de socializare sau influenceri.

Sfaturi practice pentru familii și îngrijitori

Fiți la curent cu starea de sănătate, recomandările mediculuio, tratamentul prescris a persoanelor aflate la îngrijire;
Fiți vigilenți și acționați pentru a identifica problemele de siguranță, atunci când starea se înrăutățește;
Participați la consimțământul informat și asigurați-vă că înțelegeți riscurile și beneficiile oricărui tratament sau procedură;
Utilizați toate canalele de comunicare cu lucrătorii medicali pentru a clarifica orice confuzie;
Împărtășiți experiențele, preocupările și orice sugestii pentru a îmbunătăți siguranței asistenței medicale.

Implicarea pacientului și a familiei este o strategie esențială care a fost inclusă ca principiu fundamental în rezoluția Adunării Mondiale a Sănătății privind acțiunea globală privind siguranța pacienților și în Planul de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021-2030.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.