Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Bolile netransmisibile (BNT) sunt principala cauza de dizabilitate și deces la nivel mondial și la noi în țară. Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile digestive, afecțiunile neurologice, sunt prioritare printre alte BNT.

La nivel global, opt din zece decese (74 %) sunt atribuite bolilor netransmisibile. În Republica Moldova, nouă decese din zece (89%) sunt provocate anual de BNT!

În anul 2022, cele mai multe decese au fost provocate de bolile aparatului circulator (56,7 %), cancer (15,7%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,4%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,3%), diabetul zaharat (1,2%).

În același timp, practic 80% dintre BNT pot fi prevenite, fiind determinate de cinci factori de risc modificabili, precum: consumul de alcool, consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului.

Peste 85% dintre decesele premature cauzate de BNT au loc în țările cu venituri mici și medii (printre care și Republica Moldova) și cel puțin jumătate din populația lumii nu are în prezent o acoperire completă cu servicii esențiale de sănătate.

Estimativ, 1,4 miliarde de oameni se confruntă cu cheltuieli de sănătate catastrofale. Ei sunt nevoiți să plătească direct din buzunar pentru serviciile medicale, medicamente și alte cheltuieli aferente asistenței și îngrijirilor medicale, precum și – deplasarea la centrul de sănătate, spital etc.

Dacă nu se vor întreprinde acțiuni de redresare a situației, către anul 2030, se estimează o creștere a deceselor până la 53 de milioane, față de 41 de milioane de decese, anual, care sunt în prezent – deci, timpul pentru a acționa în BNT este ACUM.

Milioane de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea

Adoptarea unui regim alimentar sănătos, începând cu reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi trans, creșterea consumului de legume și fructe; renunțarea la consumul oricărui tip de produse din tutun; reducerea consumului de alcool; practicarea regulată a activității fizice și îmbunătățirea calității aerului sunt doar câteva dintre intervențiile „best byes” în prevenirea BNT. Aceste intervenții necesită în medie – 0,84 USD suplimentar pe an/per persoană în țările cu venituri mici și medii și au un randament de 7 USD pentru fiecare dolar investit.

Conştientizarea impactului BNT şi adaptarea instrumentelor globale și regionale la contextul național a încurajat stabilirea priorităților naționale și fortificarea politicilor de sănătate publică în domeniul prevenirii şi controlului BNT. În acest context, a fost aprobat Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova, pentru anii 2023-2027 (Hotărârea Guvernului nr. 129 din 15.03.2023), ce abordează bolile netransmisibile ca o problemă de prioritate majoră și stabilește liniile directoare pentru reducerea poverii acestora prin abordarea holistică și trans-sectorială a determinanților sănătății.

Acțiunile Programului continuă eforturile statului de a realiza până în anul 2025 cele nouă obiective voluntare ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Mondiale a Sănătății pe componenta controlului BNT, care urmăresc reducerea cu o treime, până în anul 2030, a ratei de mortalitate prematură cauzată de BNT.

Săptămâna globală de acțiuni în BNT este o campanie lansată pentru a spori nivelul de conștientizare în BNT, a reduce decesele prevenibile și a crește calitatea vieții, bunăstarea și echitatea, prin contribuția fiecăruia.

Campania este organizată la nivel global al șaselea an consecutiv de către NCD Alliance (Alianța BNT) și abordează anual teme diferite. În anul 2023, tema campaniei este reducerea decalajului în îngrijirile medicale, iar organizatorii ei subliniază că momentul îngrijirii este acum.

Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului, iar liderii politici s-au angajat să ofere acoperire universală de sănătate pentru toți, până în anul 2030!

Ca și în anii precedenți, Republica Moldova se alătură Săptămânii Globale de Acțiuni în BNT cu genericul ,,Momentul îngrijirii este acum!”. Aceasta are loc în perioada 14 – 21 septembrie, axându-se pe implicarea multisectorială, atât la nivel național cât și la nivel local.

Astfel, subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de comun cu instituțiile medico-sanitare publice vor organiza activități de sensibilizare și informare a populației privind măsurile de prevenire, depistare precoce și îngrijire a persoanelor cu BNT, reducerea factorilor de risc comportamentali etc.

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției, în 7 raioane și 14 sate sunt organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ: lecții publice, măsurarea tensiunii arteriale și a nivelului de glicemie, festivaluri gastronomice, competiții sportive, flashmoburi etc.

Alinierea la Săptămâna globală de acțiuni în BNT este o oportunitate pentru fiecare de a face încă un pas către o lume care se bucură de drepturi egale la sănătate:

  • NICIO acțiune nu este prea mică!
  • NICIO voce nu este nesemnificativă!

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.