Oportunități de fortificare a sistemului de supraveghere și control al gripei sezoniere, IACRS, SARI și COVID-19 au fost examinate într-un atelier de lucru

Oportunități de fortificare a sistemului de supraveghere și control al gripei sezoniere, IACRS, SARI și COVID-19 au fost examinate într-un atelier de lucru

În incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), s-a desfășurat un atelier de lucru în domeniul supravegherii și controlului gripei sezoniere, a infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și COVID-19 pentru sporirea gradului de pregătire și răspuns.

La lucrările atelierului au participat: șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice și urgențe în sănătatea publică a Ministerului Sănătății, Mariana Gîncu, directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, specialiștii ANSP, inclusiv din cadrul centrelor de sănătate publică teritoriale, precum și medici infecționiști din IMSP.

Potrivit specialiștilor, gripa, IACRS, SARI și COVID-19 sunt maladii infecțioase care necesită o atenție sporită din cauza nivelului înalt de morbiditate și mortalitate, având un impact negativ asupra sănătății populației, sistemului de sănătate și asupra economiei naționale. Aceștia au reiterat importanța desfășurării atelierului pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere, sporirea nivelului de cunoștințe privind controlul și răspunsul la gripă, IACRS, SARI și COVID-19, soluționarea problemelor înregistrate și au menționat beneficiile vaccinării concomitente împotriva gripei și a infecției COVID-19.

Conform Agendei, în cadrul atelierului au fost prezentate rapoarte cu următoarele subiecte:

  • Situația epidemiologică prin gripa sezonieră, IACRS și SARI, sezoanele 2019/2020-2022/2023. Sistemul de supraveghere epidemiologică și monitorizare. Măsurile de control și răspuns, prezentat de Alina Druc, șef secție, ANSP;
  • Situația epidemiologică prin COVID-19. Supravegherea epidemiologică, monitorizarea și măsurile de control și răspuns, prezentat de Nicolae Furtună, șef Direcție, ANSP.
  • Particularitățile clinice, evoluția, diagnosticul, diagnosticul diferențial al gripei sezoniere, IACRS, SARI și COVID-19 la adulți, prezentat de Liviu Iarovoi, dr.șt.med., conf.univ., USMF ”N. Testemițanu”;
  • Particularitățile clinice, evoluția, diagnosticul, diagnosticul diferențial al gripei sezoniere, IACRS, SARI și COVID-19 la copii, prezentat de Stela Cornilov, vicedirector IMSP SCMBCC.
  • Colectarea, stocarea și transportarea specimenelor biologice pentru investigarea de laborator la gripa sezonieră și COVID-19. Criteriile de selectare pentru secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2 în Republica Moldova, prezentat de Svetlana Colac, medic specialist, ANSP.
  • Monitorizarea infecției COVID-19 prin secvențierea întregului genom al izolatelor SARS-CoV-2 în Republica Moldova, prezentat de Svetlana Colac, medic specialist, ANSP.

În cadrul atelierului de lucru a avut loc și o discuție cu medicii prezenți pentru identificarea soluțiilor, recomandărilor în contextul prezentărilor pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere și control la gripă, IACRS, SARI și COVID-19 din Republica Moldova.

Atelierul de lucru a fost desfășurat cu suportul proiectului ”Consolidarea capacităților de supraveghere și control al gripei în Republica Moldova”, CDC Atlanta.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.