Ziua Internațională a spălatului pe mâini – 15 octombrie 2023

Ziua Internațională a spălatului pe mâini – 15 octombrie 2023

Anual, pe data de 15 octombrie marcăm Ziua Internațională a spălatului pe mâini, eveniment care servește drept oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți.

Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în anul 2008, la inițiativa Parteneriatului Global pentru spălarea mâinilor. În acea zi peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat pe mâini cu săpun în peste 70 de țări concomitent. Astăzi evenimentul este susținut de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice.

Genericul Zilei Internaționale a spălatului pe mâini din a.2023 este „Poți avea mâini curate cu ușurință”. Menținerea mâinilor curate poate preveni 1 din 3 boli diareice și 1 din 5 infecții respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa.

Spălatul pe mâini cu săpun și cu regularitate poate determina reducerea:

  • bolilor diareice acute cu 30%- 48%
  • absențelor școlare cu 29% – 57%
  • infecțiilor respiratorii acute cu 16%-21%

În prezent, 3 din 10 persoane din întreaga lume încă nu au acces la serviciile de igienă de bază. Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de acces la facilități pentru igiena mâinilor care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat. Cu toate acestea, în 2022, circa 2 miliarde de oameni nu au avut acces la facilități de bază, inclusiv 653 de milioane de oameni nu au avut deloc instalații pentru spălarea mâinilor.

Primul pas pentru multe țări pentru a realiza igiena mâinilor pentru toți până în 2030 este dezvoltarea unei foi de parcurs naționale pentru igiena mâinilor, care să identifice obiectivele strategice și oportunitățile de investiții pentru îmbunătățirea igienei mâinilor. Investițiile în promovarea spălării mâinilor sunt foarte rentabile și pot majora beneficiile ale altor intervenții – de la acces durabil la apă și sanitația,  până la promovarea alimentației sănătoase.

În Republica Moldova, majoritatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal (89,5 %) sunt conectate la sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, iar 10,5 % din ele – la sisteme descentralizate. Ponderea instituțiilor de învățământ, dotate cu instalații pentru spălarea mâinilor (1 lavoar la 20 de persoane) la intare în cantinele școlare sau sălile pentru luarea mesei, constituie 97,6 %. De asemenea, toate instituțiile preșcolare, preuniversitare, taberele pentru copii, precum și instituțiile medico-sanitare și sociale, instituțiile rezidențiale, taberele și alte locuri de cazare a refugiaților din Ucraina sunt asigurate cu necesarul de săpun lichid, detergenți și dezinfectanți.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică în anul 2022 sunt racordate la sistemele publice de alimentare cu apă au avut 55 de municipii și orașe și 891 de localități rurale, ceea ce reprezintă 61,7% din localităţile ţării, la nivel național peste 70% din populație are acces la aceste sisteme.

Conform datelor programului mixt de monitorizare al UNICEF/OMS (JMP) privind apa, sanitația și igiena, în Republica Moldova accesul la instalații cu apă și săpun pentru igienă constituie 96% din gospodării.

În a. 2023 Republica Moldova a fost parte a mecanismului de pilotare a Ghidului privind aplicarea instrumentului de accelerare a cadrului pentru igiena mâinilor (HHAFT), ce a inclus 12 țări la nivel mondial (câte 2 din fiecare regiune OMS). Ghidul prevede stabilirea de politici și ținte concrete, mecanisme financiare, educație în domeniul igienei mâinilor și urmează a fi pus în aplicare din 2024.

În cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), investițiile în infrastructură și instalații sanitare, protecția și restaurarea ecosistemelor de apă, precum și educația în igienă reprezintă pași esențiali pentru atingerea obiectivului ODD 6, care vizează asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi. Este necesar de unit eforturile între guvern, instituții, donatori, societatea civilă, cercetători, oameni de afaceri pentru promovarea igienei universale a mâinilor, prin:

  • îmbunătătțirea accesului la surse durabile de aprovizionare cu apă și sanitație;
  • promovarea schimbării comportamentului referitor la igiena a mâinilor;
  • asigurarea cu produse de igienă la prețuri accesibile;
  • dezvoltatrea infrastructurii politicilor de igienă a mâinilor din școli, instituții medicale, locuri de muncă, etc.
  • creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei mâinilor, ca parte esențială a sănătății și dezvoltării durabile a societății.

În acest an, cu suportul proiectului Băncii Mondiale ”Securitatea apei și sanitației în Republica Moldova urmează să fie modernizată infrastructura de alimentare cu apă, de sanitație și igienă în 30 de școli și 30 de instituții medicale rurale, care pe lângă îmbunătățirea condițiilor de igienă, inclusiv de spălare a mâinilor, va constitui și un stimulent de modificare a comportamentului.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.