Vaccinul împotriva COVID-19 Janssen/Johnson & Johnson a fost distribuit în toate punctele de vaccinare din Republica Moldova

Cele 151.200 de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson, livrate prin intermediul platformei COVAX, au ajuns în toate centrele de vaccinare din Republica Moldova. O dispoziție în acest sens a fost semnată de secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Denis Cernelea.

Dozele de vaccin Janssen/Johnson & Johnson au fost distribuite proporțional în toate cele peste 530 de puncte de vaccinare din țară, 15.000 de doze fiind repartizate pentru localitățile din stânga Nistrului.

Menționăm că lucrătorii medicali implicați în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, au fost instruiți privind distribuirea, stocarea și administrarea corectă a vaccinului Janssen/Johnson & Johnson. Instruirea s-a desfășurat în cadrul unui atelier online, organizat de către MSMPS și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Vaccinul Janssen/Johnson & Johnson e produs de compania americană farmaceutică Johnson &Johnson. Acesta este administrat intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani. În urma studiilor clinice, s-a constatat o eficacitate de 66,3% împotriva tuturor formelor de boală și 100% împotriva spitalizării cauzate de COVID-19. Până în prezent, peste 20 de milioane de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson au fost administrate în toată lumea.

Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost precalificat pentru utilizare de OMS, a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și e recomandat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

La 12 iulie, Republica Moldova a recepționat un lot de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. De precizat că, în țara noastră, urmează să ajungă un lot total de 518.000 de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.