ANSP a participat la recenzarea Ghidului metodologic culinar destinat grădinițelor din municipiul Chișinău

ANSP a participat la recenzarea Ghidului metodologic culinar destinat grădinițelor din municipiul Chișinău

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au participat la recenzarea Ghidului metodologic culinar „Organizarea alimentației copiilor în instituțiile de educație timpurie”, care a fost lansat la 26.06.2023, cu participarea managerilor, lucrătorilor medicali, precum și a bucătarilor din instituțiile de educație timpurie din municipiul Chișinău.

Ghidul metodologic culinar a fost elaborat la solicitarea Direcţiei generale educație, tineret și sport din municipiul Chişinău. Scopul de bază al acestuia este promovarea și asigurarea unei alimentații echilibrate și raționale în rândul copiilor din instituțiile de educație timpurie (IET), aplicarea lui facilitând implementarea principiilor privind organizarea alimentaţiei sănătoase pentru copiii de vârstă preşcolară, fiind util pentru toate persoanele responsabile de organizarea alimentaţiei în IET din municipiul Chişinău.

Specialiștii ANSP s-au expus asupra conținutului Ghidului și au prezentat propuneri de redactare a acestuia în conformitate cu bunele practici nutriționale internaționale și cu regulamentele sanitare din domeniul sănătății nutriționale a copiilor, în vigoare.

Acesta reprezintă un document tehnologic la elaborarea căruia s-a ţinut cont de cerinţele pentru organizarea alimentaţiei copiilor din IET care sunt descrise în documentele normative și reflectă ultimele modificări din legislația în vigoare.

Momentele-cheie expuse în Ghid sunt:

  • principiile fiziologice ale alimentaţiei copiilor de vârstă preşcolară;
  • importanţa fiziologică a nutrienţilor din alimente pentru organismul copilului;
  • normele fiziologice de consum ale produselor alimentare pentru un copil în funcție de vârstă;
  • cerinţele față de organizarea proceselor tehnologice în blocul alimentar din instituţiile de învăţământ preşcolar și de calitatea materiilor prime utilizate în alimentaţia copiilor;
  • metodele de tratare culinară mecanică şi termică utilizate la pregătirea preparatelor culinare pentru copii;
  • cerinţele generale de prelucrare preliminară a unor materii prime – legume, fructe, crupe, ouă;
  • cerinţe de bază față de metodele de tratare termică, admise în pregătirea preparatelor culinare pentru copiii de vârstă preşcolară – fierbere, sotare, înăbușire, coacere.

Ghidul este adresat tuturor managerilor din IET, lucrătorilor din blocurile alimentare, personalului medical din aceste instituţii, educatorilor, dar şi părinţilor.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va continua, în limita competențelor funcționale, implicarea în asigurarea copiilor din IET cu bucate inofensive și nutritive.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.