Atenție la căpușe! ANSP vine cu recomandări pentru a reduce riscul expunerii la înțepătura de căpușă

Atenție la căpușe! ANSP vine cu recomandări pentru a reduce riscul expunerii la înțepătura de căpușă

În țara noastră, boala Lyme este considerată cea mai frecventă zoonoză cu transmitere vectorială. Omul poate fi atacat accidental de căpușe când nimerește în mediul lor de viață, iar prin înțepătura unei căpușe infectate se transmit agenți cauzali ce pot provoca maladii grave precum encefalita de căpuşă, boala Lyme, anaplasmoza, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q etc. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe biologic active anestezice, deci muşcătura este indoloră şi rămâne neobservată.

Căpușele sunt prezente, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Preferă păduri umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri, bazine acvatice cu o vegetație abundentă.

Morbiditatea prin boala Lyme se menține la un nivel relativ stabil, având o tendință ușoară de creștere în comparație cu anii pandemici. Pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 144 cazuri de boală în 14 teritorii administrative, preponderant în localități urbane (73,9%), 17 cazuri s-au înregistrat în partea de est a republicii în 4 teritorii administrative. Cele mai multe au fost în mun. Chişinău 72 cazuri, raioanele Strășeni 22 cazuri, Ialoveni, mun.Tiraspol câte 10, Orhei 6 cazuri.

Condițiile climaterice favorabile pe parcursul ultimilor ani mențin vitalitatea îndelungată a căpuşelor, favorizând înregistrarea îmbolnăvirilor, practic, în toate lunile anului. Totuși se atestă o sezonalitate, majoritatea cazurilor de boală (≈75%) s-au înregistrat în lunile mai – august, ce corespunde perioadei frecventării intense de către oameni a locurilor populate de căpușe şi contactului neprotejat cu acest vector al agentului cauzal. Menționăm că și în a.2022 este mare numărul copiilor (37) afectați de această boală, inclusiv și a celor cu vârstă 0 – 6 ani (19 copii). Îndemnăm adulții să acorde o atenție sporită instruirii copiilor în privința comportamentului în zonele verzi și măsurilor respective de protecție.

Semnul cel mai frecvent al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre pacienți. Acesta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde. Pe măsură ce crește, pata poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, cu cercuri roșii concentrice, alternând cu cercuri de piele sănătoasă. Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 03-32 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, artralgii (dureri ale articulațiilor), mialgii (dureri musculare). Aceste semne clinice de boală necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații respective de laborator pentru diagnostic și tratamentul corect.

Recomandări pentru populație pentru a reduce expunerea la mușcătura de căpușă!

 • Folosiţi un produs repelent (indicat pentru îndepărtarea căpușelor).
 • Acoperiţi-vă braţele şi picioarele, purtând îm­brăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete şi trageţi şosetele peste pantaloni.
 • Folosiţi haine şi pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele.
 • Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți de plantele din jur.
 • Fără strictă necesitate, evitați mediile în care căpușele viețuiesc.
 • Inspectați periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.

La întoarcere din natură obligatoriu vom efectua:

 • Verificarea hainelor și lingeriei de corp la prezența căpușelor;
 • Inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (sub braț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât şi cap);
 • Pieptănarea minuțioasă a părului cu un pieptene des;
 • Inspectarea animalelor de companie;
 • Respectarea regulilor de igienă – primirea dușului, spălarea hainelor. Riscul de infectare este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. În cazul prezenței pe corp a căpușei se vor depune eforturi de înlăturare operativă și inofensivă. La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Aceste proceduri ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.

Recomandări utile pentru îndepărtarea căpuşei: 

 1. Spălați-vă bine pe mâni cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic 70%.
 2. Cu pensetă se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.
 3. Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic 70%.

Menționăm că nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. Nu este necesară prezentarea căpușei spre cercetare în laborator. Este nevoie de a supraveghea starea de sănătate a persoanei mușcate de căpușe, iar la apariția semnelor de boală, posibil asociate cu mușcătura de căpușe, cum ar fi eritemul migrator, febra moderată, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali, este necesară adresarea precoce la medic.

 

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.