Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre înregistrarea unui caz de rujeolă printre contacții copilului la care a fost confirmată recent infecția. Cazul a fost înregistrat la un alt copil în vârstă de trei ani. Menționăm că ambii sunt nevaccinați conform Calendarului național de vaccinare

De la începutul anului curent, în țara noastră au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă (un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani și două cazuri – în luna decembrie, la copii de 3 ani).

Totodată, peste 38 de mii de cazuri de rujeolă au fost raportate în 38 de țări din Regiunea Europeană a OMS, de la începutul anului 2023. Astfel, sa înregistrat o creștere de 42,7 ori a cazurilor de rujeolă în primele 11 luni ale anului 2023, depășind totalul pentru tot anul 2022.

În prezent, în România a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, precum și a numărului mare de spitalizări al copiilor infectați. Menționăm că au fost înregistrate 2010 cazuri de rujeolă de la începutul anului 2023, în 29 de județe cu o creșteră bruscă a numărului de cazuri în ultimile săptămâni. A fost înregistrat un caz de deces cauzat de rujeolă la un copil de 7 luni (neeligibil pentru vaccinare).

Datele de supraveghere provizorii indică rate în creștere ale rujeolei, sporind îngrijorarea că boala s-ar putea răspândi rapid în comunitățile insuficient vaccinate. Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările OMS – de 95%.

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică reiterează că vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. Părinții sunt îndemnați revadă, împreună cu medicul de familie, calendarul de vaccinare al copilului. În cazul neefectuării vaccinurilor, vaccineze copilul și se informeze despre importanța imunizărilor și viitoarele vaccinuri din Calendar.

Recomandăm părinților se consulte cu medicul și verifice dacă familia are toate vaccinurile la zi, iar persoanelor care sosesc în țară din zone endemice, sau regiuni în care sunt raportate cazuri de rujeolă, informeze medicul de familie, în special dacă apare febră și erupții pe corp.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată și exantem cutanat (pete roșii confluente pe piele), care apare în regiunea feței și gâtului, apoi se extinde pe tot corpul.

În ultima perioadă, autoritățile din sănătate au întreprins mai multe acțiuni pentru creșterea vigilenței lucrătorilor medicali în scopul depistării precoce și infomării despre orice caz suspect la rujeolă pentru a întreprinde măsuri de limitare a răpândirii infecției. Au fost desfășurate acțiuni de intensificare a procesului de vaccinare la nivel național în scopul promovării vaccinării copiilor contra rujeolei, atât din grupurile țintă, dar și cei care, din diferite motive, nu sunt încă vaccinați.

Vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiii, deoarece tratament specific acestei infecții nu există.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.