LABORATORUL MICROBIOLOGIC AL ANSP DEȚINE UNUL DINTRE CELE MAI PERFORMANTE SISTEME DE IDENTIFICARE RAPIDĂ A MICROORGANISMELOR

LABORATORUL MICROBIOLOGIC AL ANSP DEȚINE UNUL DINTRE CELE MAI PERFORMANTE SISTEME DE IDENTIFICARE RAPIDĂ A MICROORGANISMELOR

Laboratorul microbiologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică deține unul din cele mai performante sisteme de identificare rapidă a microorganismelor numit VITEK MS. Această tehnologie de ultimă oră a revoluționat identificarea microbiană, fiind mai rapidă, mai precisă și mai puțin costisitoare decât testele biochimice convenționale.

Vitek MS – sistem automatizat de identificare bacteriană prin spectrometrie de masă ce utilizează tehnica MALDI-TOF (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time-of-Flight), oferă rezultate rapide și precise ale identificării microorganismelor la nivel de specie, gen sau grup și conține o bază de date comprehensivă marcată IVD-CE pentru bacterii, levuri, fungi filamentoși (mucegaiuri) micobacterii  și Nocardia.

VALOARE CLINICĂ ÎNALTĂ

Rezultatele veridice accesate în timp util de clinician permit diagnosticul şi managementul eficient al bolilor infecţioase cu acordarea îngrijirilor remarcabile, îmbunătățirea siguranței pacienților, inclusiv combaterea rezistenței la antimicrobiene.

Rezultate rapide în câteva minute

  • Oferă rezultate rapide și acționabile pentru a iniția terapia optimă
  • Acoperire largă de microorganisme clinic semnificative

Rezultate extrem de precise

Rezultatele oferite de Vitek MS ajută la îmbunătățirea managementului pacientului cu infecție bacteriană și fungică:

  • Micsoreaza timpul până la administarea terapiei optime cu antimicrobiene
  • Contribuie la reducerea duratei medii de spitalizare, costurile totale ale spitalului și rata mortalității

Oferă clinicienilor rezultate rapide și aplicabile pentru a sprijini deciziile informate de tratament

Beneficii pentru laborator & Stewardship antimicrobian

VITEK MS un instrument de ultima generație ce sprijină programele de stewardship antimicrobian cu identificare microbiană în câteva minute, oferind beneficii atât personalului de laborator, cât și clinicienilor.

Algoritmul unic al softului oferă o diferențiere excelentă între speciile apropiate

  • Identifică cu o mare acuratețe peste 15.000 de tulpini distincte.
  • Protocoalele rapide de inactivare și extracție, sigure și eficiente oferă performanțe excelente pentru identificarea acestor microorganisme
  • Flux de lucru ușor cu truse de reactivi gata de utilizare
  • Această tehnică poate economisi timp și costuri în comparație cu trimiterea de teste sau utilizarea altor metode.

Până la 4 lame țintă sau 192 de mostre pot fi rulate simultan pe instrument.

Identificare rapidă din hemoculturile pozitive

Folosit pentru identificarea rapidă și fiabilă a microorganismelor în cazul infecției de flux sanguin. Acest kit de cercetare a hemoculturii reduce timpul până la rezultat cu până la 24 de ore în comparație cu metodele convenționale prin identificarea directă a microorganismului dintr-o cultură de sânge pozitivă.

Capacitatea laboratorului de a utiliza tehnologia MALDI-TOF, VITEK MS permite identificarea precisă la peste 15.000 de tulpini pentru diverse tipuri de microorganisme: bacterii, fungi levuriformi și filamentoși, Nocardia și Mycobacterium spp. în câteva minute și încărcare flexibilă a probelor.

Identificarea unui spectru larg de fungi levuriformi și mucegaiuri, diferitor tipuri de bacterii, inclusiv pretențioase sau cu perioade lungi de incubare, contribuie la gestionarea infecțiilor fungice și bacteriene sistemice, cu administrarea unui tratament în timp util.

Periodic baza de date a Vitek MS se actualizează și se completează cu microorganisme noi pe care le poate identifica, recent fiind suplimentată cu specii de Brucella; fungi filamentoși; levuri, inclusiv Candida auris; Nocardia; etc.

 Identificarea rapidă și acționabilă a microorganismelor oferă clinicienilor informații de diagnostic valoroase care îi ajută să ajusteze terapia antimicrobiană.

S-a demonstrat că identificările rapide combinate cu intervențiile de administrare a antimicrobienelor scurtează timpul până la terapia adecvată în 28 – 44% din cazuri, astfel reducând și durata spitalizării.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.