Ziua internațională a spălatului pe mâini – 15 octombrie 2022

Ziua internațională a spălatului pe mâini – 15 octombrie 2022

”Uniți pentru igiena universală a mâinilor” este genericul Zilei internaționale a spălatului pe mâini, marcată la 15 octombrie. Este o oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative pentru a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți.

Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în anul 2008, la inițiativa Parteneriatului Global pentru spălarea mâinilor. În acea zi, peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat pe mâini cu săpun în peste 70 de țări concomitent. Astăzi, evenimentul este susținut de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private și  persoane fizice.

Spălatul pe mâini cu săpun poate determina reducerea transmiterii:

  • Bolilor diareice acute cu 30 – 48%;
  • Infecțiilor respiratorii acute cu 20%;
  • Agenților patogeni implicați în apariția focarelor de hepatită și COVID – 19, Ebola;
  • Infecților asociate cu asistența medicală și reducerea răspândirii rezistenței anti-microbiene.

În prezent, 3 din 10 persoane din întreaga lume nu au acces la serviciile de igienă de bază. Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de acces la facilități de igiena mâinilor care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat. Cu toate acestea, în 2020, doar 71% dintre oameni au avut acces la o instalație de bază pentru spălarea mâinilor, la nivel global. Astfel, 2,3 miliarde de oameni nu au servicii de bază, inclusiv 670 de milioane de oameni  nu au deloc instalații de spălat pe mâini.

Ratele de schimbare a accesului la instalația de spălare a mâinilor au fost lente, crescând cu doar 4% între 2015 și 2020, dar necesită o creștere de 4 ori dacă vrem să facem față Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD).

Din cele 107 țări care au date disponibile privind spălarea mâinilor în școli, doar 57% au furnizat facilități de bază pentru spălarea mâinilor, iar 25% nu au avut niciun serviciu (nici facilități, nici apă). Aceasta înseamnă că 818 milioane de elevi nu au unde să se spele pe mâini.

Accesul la igienă în instituțiile medicale sunt, de asemenea, scăzute fiind disponibile doar în 71 de țări. Dintre acestea, doar 50% din instituțiile medicale au acces de bază la apă și 74% – la servicii de igienă a mâinilor la punctele de îngrijire.

Primul pas pentru multe țări în realizarea igienei mâinilor pentru toți până în 2030 este dezvoltarea unei foi de parcurs naționale pentru igiena mâinilor, care să identifice obiectivele strategice și oportunitățile de investiții pentru îmbunătățirea igienei mâinilor. Investițiile în promovarea spălării mâinilor sunt foarte rentabile și pot majora beneficiile ale altor intervenții – de la acces durabil la apă și sanitație, până la promovarea alimentației sănătoase.

În Republica Moldova, actualmente, majoritatea instituțiilor de învățământ (87,6%) sunt conectate la sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, iar 12,4% din ele – la sisteme descentralizate. De asemenea, în contextul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, toate instituțiile preșcolare, preuniversitare, taberele pentru copii, medico-sanitare și sociale sunt asigurate cu necesarul de săpun lichid, detergenți si dezinfectanți.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2021, 54 de municipii și orașe și 864 de localități rurale sunt conectate la sistemele publice de alimentare cu apă, ceea ce reprezintă 60% din localităţile ţării (sursa: https://statistica.gov.md/).

Pe măsură ce lumea revine la normalitate după pandemia de COVID-19, este necesar de unit eforturile între guverne, instituții, donatori, societatea civilă, cercetători, oameni de afaceri pentru promovarea igienei universale a mâinilor, prin:

  • îmbunătățirea accesului la surse durabile de aprovizionare cu apă și sanitație;
  • promovarea schimbării comportamentului referitor la igiena a mâinilor;
  • asigurarea cu produse de igienă la prețuri accesibile;
  • dezvoltarea infrastructurii politicilor de igienă a mâinilor din școli, instituții medicale, locuri de muncă, etc.
  • creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei mâinilor, ca parte esențială a sănătății și dezvoltării durabile a societății.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.