La 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății și 75 de ani de la fondarea Organizației Mondiale a Sănătății

La 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății și 75 de ani de la fondarea Organizației Mondiale a Sănătății

Anual, pe data de 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății – ziua fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În anul curent, sărbătorim 75 de ani dedicați îmbunătățirii sănătății populației din întreaga lume (1948).

Tema Zilei Mondiale a Sănătății în anul 2023 este ,,Sănătate pentru toți” –sănătate bună și o viață împlinită pentru toți indivizii într-o lume prosperă și durabilă, fără războaie și conflicte. Dreptul la sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Toată lumea ar trebui să poată primi îngrijirea medicală de care are nevoie în orice moment și în orice loc, fără a se confrunta cu dificultăți de acces ori financiare.

Eradicarea variolei, consolidarea sistemelor de sănătate, controlul tutunului, programele de imunizare, controlul bolilor infecțioase, îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate esențiale – lista extinsă a realizărilor Organizației Mondiale a Sănătății de-a lungul anilor a avut un impact major asupra sănătății publice.

Prioritățile de activitate ale OMS în Republica Moldova sunt stabilite în cadrul Acordului bienal de colaborare, semnat între Biroul Regional OMS pentru Europa și Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Domeniile prioritare se referă la bolile transmisibile, netransmisibile, sănătatea mamei și copilului, pregătirea și răspunsul la situații de risc de sănătate publică, promovarea sănătății, etc.

OMS este unul dintre principalii parteneri internaționali care oferă suport țării pe domeniul sănătății publice, inclusiv în consolidarea capacităților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). De menționat că numai în ultima perioadă, OMS a acordat sprijin tehnic în elaborarea Strategiei de dezvoltare a serviciului de laborator, au fost procurate consumabile, reagenți, utilaj și îmbunătățită calitatea condițiilor lanțului frig din Republica Moldova. A fost acordat sprijin pentru creșterea capacităților de răspuns cu privire la supravegherea poliomielitei în RM. În domeniul siguranței chimice și toxicologiei, este acordat suport în consolidarea capacităților naționale pentru crearea Centrului de Informare Toxicologică, etc.

Celebrarea aniversării de 75 de ani a OMS și a succeselor domeniul sănătății o putem realiza prin organizarea și participarea la acțiuni de promovare a sănătății, cum ar fi: discuții la tema alimentației sănătoase, master class-uri de gătit sănătos, practicarea sportului și a mișcării, renunțarea la fumat și consum de alcool, siguranța rutieră, igiena personală și orală, organizarea maratoanelor, activităților de mers rapid, competițiilor de desene la tema sănătății, organizarea evenimentelor publice, distribuirea materialelor informative, etc.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.