Inspectorii ANSP continuă să monitorizeze respectarea măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19

Inspectorii ANSP continuă să monitorizeze respectarea măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19

În perioada 21-25 martie 2022, de către inspectorii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale au fost efectuate 187 de controale în adresa persoanelor fizice și juridice pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice pentru verificarea implementării corespunzătoare a măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19.

Astfel, în urma verificărilor efectuate la frizerii, instituții medicale, de educației și de învățământ, farmacii, obiective de comerț, producere și care desfășoară alte activități, au fost stabilite neconformități la 24 dintre acestea, fiind emise 17 prescripții sanitare și întocmite 8 Procese-verbale cu privire la contravenție.

Printre cele mai frecvente abateri constatate sunt: lipsa sau portul incorect al echipamentului de protecție personală, lipsa/necompletarea registrului de triaj al stării de sănătate al lucrătorilor, sau lipsa substanțelor biodistructive.

Specialiștii ANSP au informat persoanele fizice și juridice despre necesitatea implementării și respectării cu strictețe a măsurilor impuse de către autorități prin Hotărârile Comisiei Naționale  Extraordinare de Sănătate Publică.

Menționăm că starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie 2022, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În context, reiterăm importanța respectării măsurilor de prevenire a infecției COVID – 19, inclusiv: vaccinarea împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces; purtarea obligatorie a măștilor de protecție în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii; respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 (unu) metru; respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a igienei respiratorii.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.