Recomandări pentru un mod de viață sănătos în perioada Postului Paștelui

Recomandări pentru un mod de viață sănătos în perioada Postului Paștelui

Postul Paștelui, sau Postul Mare, reprezintă o perioadă de restricții alimentare aspre, care durează, în total 48 de zile, fiind o provocare atât din cauza acestora, cât și a suprapunerii acestora cu modificările sezoniere. În acest context, venim în continuare cu un șir de sfaturi pentru populație:

Nu recomandăm ca restricțiile alimentare din perioada postului să fie respectate de femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii mici, adolescenții, vârstnicii, persoanele care suferă de tuberculoză, diabet și boli metabolice, anemii și boli psihice.

Fiți atenți la echilibrul nutrimentelor! În perioada postului avem obișnuința să consumăm mai multe produse făinoase, cartofi și zahăr. Însă, aceste produse ne oferă energie pentru o perioadă scurtă de timp și ne pot lăsa cu kilograme în plus. În schimb, orientați-vă spre consumul fructelor și legumelor de sezon (5 porții/zi), cerealelor integrale (2-3 porții/zi), nucilor și semințelor (30-40 grame/zi), uleiurilor nerafinate, presate la rece (4-5 lingurițe/zi). Totodată, baza oricărui rațion alimentar sunt proteinele – în post, proteinele animaliere (din carne, pește, ouă și lactate) pot fi înlocuite cu cele vegetale: leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, năutul), produsele din soia (brânza tofu, lapte din soia), semințele (de dovleac, floarea soarelui, chia, de in), nuci (migdale, arahide). Nu ezitați să adăugați treptat, pe măsura apariției, legumele și verdețurile de sezon (leurda, spanacul, urzica, ridichea), dar și să optați pentru rezervele de legume și fructe congelate.

– Alegeți cu precauție produsele alimentare cu marcajul „de post”. Urmăriți cu atenție etichetele produselor alimentare și fiți atenți, în special, la cantitatea de sare, zahăr și grăsimi (în special cele TRANS) din compoziție. Alegeți produsele cu cât mai puține ingrediente în compoziție, preferabil fără aditivi alimentari adăugați.

– Urmați și celelalte restricții din perioada postului, precum renunțarea la consumul de alcool și la fumat!

– Faceți mișcare zilnic, minim 30 de minute, în special în aer liber, pentru a vă expune pielea razelor solare și a stimula sinteza vitaminei D!

– Dormiți cel puțin 6-7 ore în fiecare noapte, în special, în urma revenirii la ora de vară! Vă va ajuta să faceți față modificărilor sezoniere și a restricțiilor alimentare.

– Hidratați-vă eficient cu minim 1,5-2 litri de apă și băuturi neîndulcite pe zi! Adăugați în meniu supele, legumele și fructele zemoase pentru un aport suplimentar de lichide. Nu vă ghidați doar de senzația de sete – țineți la îndemână un recipient cu apă potabilă și serviți periodic din el.

– Treceți treptat la regimul de post și înapoi, la regimul echilibrat, cu produse de origine animală! Nu uitați că schimbările alimentare radicale sunt un stres pentru organism, iată de ce se recomandă moderația și renunțarea la extremele alimentare.

Aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor dragi!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.