SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Situaţia epidemiologică prin infecția cu HIV, măsurile de control și răspuns, anul 2021

Situaţia epidemiologică prin infecția cu HIV, măsurile de control și răspuns, anul 2021

Infecția HIV/SIDA reprezintă o prioritate pentru sănătatea publică din Republica Moldova. Aceasta afectează nu doar sectorul medical, dar și aspectele sociale și economice, dezvoltarea, deoarece sunt complexe și au un impact asupra tuturor componentelor societății. Infecţia cu HIV este sub supraveghere permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate, după clasificarea OMS.

ANSP, în anul 2021, a realizat supravegherea epidemiologică a infecției cu HIV, monitorizarea implementării actelor normative, inclusiv Standardului de supraveghere epidemiologică HIV, ghidurilor în prevenire și supraveghere, acordarea asistenței organizator-metodice și practice instituțiilor medico-sanitare, ONG-lor.

Conform datelor statistice, la 01.01.2022 cumulativ, au fost înregistrate 15128 cazuri de infecție cu HIV. În a.2021 au fost înregistrate 797 cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv 161 în teritoriile de Est (a. 2020 — 675 și 141, respectiv).

Nota informativă privind situaţia epidemiologică prin infecția cu HIV, măsurile de control și răspuns, pentru anul 2021, poate fi accesată aici:

NI HIV saite ANSP 21.03.2022