Medici epidemiologi au acordat suport și asistență consultativă Centrelor de Sănătate din raionul Ștefan Vodă

Medici epidemiologi au acordat suport și asistență consultativă Centrelor de Sănătate din raionul Ștefan Vodă

Specialiști epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au efectuat vizite de lucru la Centrele de Sănătate din Olănești și din Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, pentru acordarea suportului și asistenței consultativ-metodice în promovarea vaccinării cetățenilor țării și a refugiaților care se află în aceste localități.

Astfel, datorită suportului acordat de Organizația Mondială a Sănătății, la 28 martie 2022, echipe de supervizare din ANSP au evaluat necesitățile și provocările cu care se confruntă lucrătorii medicali din acest raion în procesul de promovare a vaccinării anti-COVID-19. Principalele discuții s-au axat pe continuarea imunizării, care poate fi realizată doar prin promovarea activă și implicarea altor actori cheie din localitate în rol de promotori ai acestui proces.

În localitățile respective, se află în jur de 300 de refugiați veniți din Ucraina, circa 30% dintre aceștia fiind copii, care sunt plasați în sânul unor familii primitoare din localitate. Lucrătorii medicali și-au arătat deschiderea pentru acordarea gratuită a serviciilor medicale de care au nevoie aceștia.

Menționăm că un rol important în prevenirea unor boli grave îl are vaccinarea. Ministerul Sănătății a reglementat acest proces, asigurând accesul gratuit fiecărui copil refugiat la vaccinurile planice din cadrul Programului Național de Imunizare a copiilor. Specialiștii ANSP au atras atenția lucrătorilor medicali asupra verificării statutului de vaccinare al fiecărui copil refugiat din localitate, iar, în cazul copiilor nevaccinați, se recomandă imunizarea cât mai curând posibil cu vaccinurile conform schemei din R.Moldova, sau continuarea vaccinării după schemele individuale.

În contextul pandemiei COVID-19 și a crizei refugiaților, este primordial ca fiecare copil, atât din țara noastră, precum și din rândul refugiaților, să fie vaccinat la zi, conform schemei de vaccinare a copiilor, pentru a preveni focare de boli infecțioase.

Specialiștii ANSP continuă să monitorizeze procesul de imunizare împotriva COVID-19 la nivel național și să acorde consultanță Centrelor de vaccinare din raioanele țării. Vizitele de supervizare și suport sunt organizate cu susținerea OMS și a Ministerului Sănătății.

Vaccinurile sunt sigure și eficiente! Vaccinurile funcționează!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.