„Educați azi pentru a proteja ziua de mâine” este chemarea de Ziua mondială a diabetului în 2022

„Educați azi pentru a proteja ziua de mâine” este chemarea de Ziua mondială a diabetului în 2022

„Educați azi pentru a proteja ziua de mâine” este genericul campaniei globale – Ziua mondială a diabetului (ZMD) din anul curent. În anul 2022, ZMD se va desfășura sub umbrela tematicii „Acces la îngrijirea diabetului” care a început în anul 2021 și va dura până în 2023. Astfel, activitățile se vor concentra pe asigurarea unui acces mai bun la o educație de calitate în gestionarea diabetului.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și activă dacă își pot gestiona boala.

Înțelegerea sau conștientizarea diabetului este primul pas către gestionarea și prevenirea bolii. Dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce în medie cam zece ani din speranța de viață. Mai mult, 70% din amputațiile membrelor inferioare sunt cauzate de complicațiile diabetului.

În anul 2021, la nivel mondial, 357 milioane de adulți>25 ani, adică 1 din 10 trăiau cu diabet zaharat. Majoritatea au diabet de tip 2, iar  3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii, iar aproape 44% de persoane cu diabet zaharat rămân nediagnosticate.

Peste 1,2 milioane de copii și adolescenți (0-19 ani) au diabet zaharat de tip 1 și 1 din 6 copii vii nou-născuți (21 milioane) este deja afectat de glicemia crescută în timpul sarcinii.

Diabetul zaharat a provocat 6,7 milioane de decese în anul 2021. Din totalul global de cheltuieli pentru asistența medicală, diabetului îi revin 9%.

În Republica Moldova, cota diabetul din toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolice este în jur de 47%. În ultimii zece ani, comparativ cu alte țări europene, în țara noastră ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate generate de diabet a crescut considerabil. Numărul de cazuri de diabet s-a dublat, de la 171,1 de cazuri la 10 mii locuitori în anul 2010 la 335,2 de cazuri la 10 mii locuitori în 2020. Se atestă și o creștere a mortalității prin diabet, de la de la 10,7 la 100 mii locuitori (359 decese) în anul 2010 până la 13,2 la 100 mii locuitori (466 decese) în 2020.

Ca să previi apariția diabetului, evită sau redu impactul factorilor de risc care determină apariția bolii:

 • Alimentația dezechilibrată/haotică;
 • Activitatea fizică redusă (mai puțin de 30 min/zi);
 • Consumul de tutun și alcool;
 • Hipertensiunea arterială;
 • Dislipidemia – afectarea metabolismului (schimbul de substanțe) grăsimilor (modificarea valorilor colesterolului, fracțiilor LDL și HDL și trigliceridelor).

Dacă simți aceste simptome, trebuie să știi că sunt semne de avertizare pentru apariția diabetului zaharat:

 • vedere încețoșată;
 • sete excesivă;
 • pierdere în greutate neintenționată;
 • urinări frecvente;
 • lipsă de energie;
 • vindecare lentă a rănilor;
 • infecții frecvente;
 • furnicături sau amorțeli ale mâinilor și picioarelor.

Imediat ce ai simțit schimbări în starea de sănătate, mergi la medicul de familie. Chiar dacă nu ai simptomele descrise, dar factorii de risc sunt prezenți zi de zi, ai grijă să efectuezi controale medicale profilactice de cel puțin de două ori pe an. În caz că suferi de diabet, reține sfaturile care te vor ajuta să ții diabetul zaharat sub control:

 • Alimentează-te sănătos: Mănâncă variat și echilibrat.Redu consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
 • Mențineți greutatea corporală sănătoasă;
 • Fii activ. Fă mișcare zilnic, minimum 30 min;
 • Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Acestea cresc riscul apariției complicațiilor diabetului zaharat;
 • Evită stresul și respectă regimul de odihnă;
 • Gestionează nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
 • Ține sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
 • Mergi cu regularitate pentru consultații la medic.

În contextul ZMD, specialiștii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP (Centrele de Sănătate Publică), în colaborare cu instituțiile medicale locale, vor organiza și desfășura activități de screening populațional al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă), acțiuni de mobilizare a comunității pentru promovarea unui mod de viață sănătos.

Accesați platforma www.prosanatate.md unde puteți să descărcați logo-ul ZMD în limba română și alte limbi, postere, infografice, bannere pentru rețelele de socializare și web. Distribuiți aceste materiale pe rețelele sociale pentru a contribui la sporirea nivelului de informare și educare, folosind hashtag-ul #ZiuaMondialăaDiabetului și #EducatiPentruaProteja.

Din anul 1991, anual, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, campanie globală organizată de Federația Internațională de Diabet (FID) în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Peste un miliard de oameni din circa 160 de țări ale lumii se alătură activităților acestei campanii globale, ca răspuns la amenințarea tot mai mare a răspândirii diabetului pentru sănătatea publică.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.