La 16 noiembrie marcăm Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice

Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) se marchează anual, în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie și este organizată de Inițiativa Globală pentru boala pulmonară obstructivă cronică (GOLD) în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți cu BPOC din întreaga lume.

Scopul evenimentului este de a crește gradul de conștientizare și de a prezenta noi dovezi și strategii terapeutice pentru a micșora povara BPOC la nivel mondial.

Tema pentru BPOC în anul curent este  ,,Plămânii tăi pentru toată viața!”. Ne naștem doar cu un set de plămâni și menținerea sănătății lor de la naștere până la o vârstă înaintată este o parte indispensabilă a bunăstării.

BPOC este o boală prevenibilă și tratabilă care provoacă dispnee, producere cronică de spută și tuse. Expunerea la fumul de tutun și alte particule și gaze toxice inhalate sunt principalii factori de risc pentru BPOC.

În prezent, această afecțiune este a treia cauză de deces la nivel global, provocând circa 3,23 milioane de decese, în 2019. Aproape 90% dintre aceste decese la persoanele până la 70 ani au avut loc în țări cu venituri mici și medii. Diagnosticul și tratamentul precoce, inclusiv oferirea suportului pentru renunțarea la fumat sunt elemente esențiale a încetini progresul simptomelor și pentru a reduce crizele. Se estimează că în următorii 40 de ani, către a.2060, pot fi atinse cifre de peste 5,4 milioane decese anual cauzate de BPOC, condiționate de creșterea prevalenței fumatului în țările cu venituri mici și medii și a îmbătrânirii populației în țările cu venituri ridicate.

La nivel global, circa 210 milioane de persoane suferă de BPOC. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din 10 adulții cu vârsta peste 40 de ani trăiește cu BPOC. De menționat, că mai puțin de jumătate dintre persoanele cu BPOC sunt diagnosticate, iar jumătate dintre cei diagnosticați au vârsta de peste 65 de ani.

În Republica Moldova, mortalitatea cauzată de bolile respiratorii are o tendinţă de descreștere lentă — numărul de decese a scăzut de la 64,7 la 100 000 de locuitori în 2009, la 46,4 în 2020, totuși rata standardizată a mortalității depășește cu mult media europeană ( sursa: (UE-27: 42,02 decese la 100000) — European mortality database (MDB) World Health Organization Regional Office for Europe, Updated July 2016).

Inițiative pentru a reduce povara BPOC au loc în întreaga lume, inclusiv programe de renunțare la fumat, luptă împotriva poluării aerului din interior și exterior, precum și examinarea factorilor de risc din copilărie.

Actualmente, nu există un remediu pentru BPOC, dar diagnosticul și tratamentul precoce sunt importante pentru a încetini progresia simptomelor și pentru a reduce riscul lor de apariție.

Iată ce poate face o persoană diagnosticată cu BPOC pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a ține boala sub control:

Renunțarea la fumat: persoanelor cu BPOC ar trebui să li se ofere sprijin pentru a renunța la fumat;

Practicarea exercițiilor fizice regulate;

Vaccinarea împotriva pneumoniei, gripei și coronavirusului de tip nou.

Reducerea poverii bolii pulmonare obstructive cronice este inclus în Planul de acțiune global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (BNT) și în Agenda 2030 a Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă.

Totodată, reducerea expunerii la fumul de tutun este importantă atât pentru prevenirea primară a BPOC, cât și pentru gestionarea bolii. OMS/Europa își propune să sprijine statele membre în eforturile lor de a reduce morbiditatea, dizabilitatea și mortalitate prematură cauzate de bolile respiratorii cronice.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.