CSP teritoriale și societatea civilă desfășoară activități de informare în contextul Săptămânii Europene a Drepturilor Pacienților

CSP teritoriale și societatea civilă desfășoară activități de informare în contextul Săptămânii Europene a Drepturilor Pacienților

Săptămâna Europeană a Drepturilor Pacienților (18 – 24 aprilie 2022) este organizată, în acest an, în colaborare cu Centrele de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în 16 localități pilot din 8 raioane* ale Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Astfel, 43 mii de localnici din cele 16 localități ale raioanelor Ocnița, Drochia, Soroca, Sîngerei, Călărași, Șoldănești, Anenii – Noi, Hîncești sunt ținta campaniei de informare privind drepturile sale în calitate de pacient „Sunt Pacient, îmi cunosc Drepturile!”.

„Drepturile pacientului se înscriu în Drepturile Fundamentale ale Omului. Acestea promovează responsabilitatea pacienților, susținută de dreptul natural la viață, integritate corporală și sănătate, în cadrul sistemului de sănătate publică. Pe parcursul acestei săptămâni, distribuim materiale informative în instituțiile din raion pentru care fiecare localnic să își cunoască mai bine drepturile în calitate de pacient”, a declarat Vladimir Guțu, șef CSP Soroca.

Organizatorii campaniilor locale de informare sunt reprezentanții societății civile. „Săptămâna oferă ocazia societății civile de a sensibiliza oamenii despre drepturile lor ca pacienți și de a intra în dialog cu autoritățile publice locale, pentru a atrage atenția asupra necesităților pe care le semnalează pacienții”, susține coordonatoarea comunitară a Proiectului „Viață sănătoasă”, Diana Berari.

Societatea civilă are puterea de a atrage atenția oamenilor asupra importanței respectării drepturile lor ca pacienți, susține Ludmila Țurcanu, președinta A.O. „Băștinașii din Pelinia”, din satul Pelinia, r-l Drochia. Potrivit ei, societatea civilă are obligația să pledeze activ pentru ca pacienții, mai ales cei vulnerabili, să beneficieze de acces la serviciile de sănătate în cadrul unui sistem capacitat să asigure aceste nevoi.

Drepturile pacientului presupun accesul echitabil la servicii medicale, calitatea serviciilor medicale, respectarea calității de pacient ca ființă umană, a demnității și integrității de om. „Oricărui drept al meu, ca pacient îi corespunde o obligație a medicului, a instituției medicale, a autorității publice ori a statului care au responsabilitatea de a o satisface”, explică Vladimir Guțu, șeful Centrului de Sănătate Publică, Soroca.

În această Săptămână Europeană a Drepturilor Pacienților sunt distribuite activ materialele informative ale campaniei în Centrele de Sănătate, Oficiile Medicilor de Familie, primării, oficii poștale, biblioteci, case de cultură, școli, grădini publice, stadioane din localități, biserici, sectoare de poliție.

În săptămânile următoare vor urma activități de organizare a maselor rotunde cu societatea civilă din localitate și autoritățile publice, seminare de informare cu privire la dreptul la sănătate și regulile de aplicare, modul de organizare a sistemului medical din Republica Moldova.

Acțiunile de informare în cadrul Săptămânii Europeane a Drepturilor Pacienților sunt facilitate de Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, susținut de Biroul de cooperare al Elveției și implementat de Institutul Elveției de Boli Tropicale și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari finanțatori în domeniul medical din Republica Moldova.

*r-l Ocnița (Clocușna și Lipnic), r-l rochia (Chetrosu și Pelinia), r-l Soroca (Vîsoca și Bădiceni), r-l Șoldănești (Răspopeni și Vadul-Rașcov), r-l Sîngerei (Bilicenii Vechi și Prepelița), r-l Călărași (Meleșeni și Pitușca), r-l Anenii Noi (Varnița și Mereni), r-l Hâncești (Ciuciuleni și Cărpineni).

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.