SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP a confirmat 15 cazuri noi de gripă sezonieră

ANSP a confirmat 15 cazuri noi de gripă sezonieră

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră. Dintre acestea, 11 cazuri au fost confirmate în Chișinău și câte unul în Fălești, Orhei, Rezina și Ungheni. În total, 7 persoane au fost spitalizate. Distribuția cazurilor după grupurile de vârstă este următoarea: 0-4 ani –6 cazuri; 5-14 ani -8 cazuri; 30-64 ani -1 caz.

Conform datelor din teritoriile administrative, în săptămâna 15 (perioada 11.04.2022-17.04.2022), morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o descreștere cu 6,4 % în comparație cu săptămâna 14 și a constituit 212,70%ooo.

În perioada menționată, au fost înregistrate 5524 cazuri de IACRS (săptămâna 14 — 5899 cazuri).

În laboratoarele ANSP au fost investigate 153 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, într-o probă fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2, iar în 5 probe — a virusurilor gripale (AH3N2— 4 și tip A — 1).

ANSP continuă supravegherea epidemiologică a IACRS pe teritoriul țării și recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice (distanța fizică, igiena personală, igiena și dezinfecția mâinilor, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi a strănutului, igiena locuinței).