„Investiți în planeta noastră” – genericul Zilei Mondiale a Pământului

„Investiți în planeta noastră” – genericul Zilei Mondiale a Pământului

Anual, pe data de 22 aprilie marcăm Ziua Mondială a Pământului pentru a spori gradul de conștientizare de către populație a amenințărilor de mediu și asigurarea unei tranziții cât mai rapide spre o sustenabilitate globală.

Tematica evenimentului din acest an –  „Investiți în planeta noastră” pune accent pe aportul fiecăruia dintre noi pentru a găsi soluții de combatere a celei mai mari provocări globale – schimbările climatice. În acest proces este extrem de importantă sustenabilitatea sau capacitatea resurselor naturale de a fi accesibile constant.

Pentru a asigura un mediu sustenabil, este important să acționăm în comun, să fim inovatori și să implementăm acțiuni concrete, pentru că un viitor ecologic este un viitor prosper. Iată cum o putem face la diferite nivele:

– Afaceri și investitori. În acest moment cunoaștem că inovațiile din sectorul privat, cu suportul celui public, determină schimbările de care avem nevoie într-un ritm rapid.

Studiile existente demonstrează că există o legătură directă dintre practicile sustenabile de business și performanțele obținute de companii. Astfel, companiile care implementează standarde prietenoase mediului au o situație financiară mai bună, angajați mai fericiți și o utilizare mai eficientă a stocurilor disponibile. Astfel, o cale ECO este una profitabilă, iar companiile urmează să se orienteze spre aceasta.

– Guverne. Prin intermediul reglementărilor, a stimulentelor și a parteneriatelor  publice – private, guvernele dețin butoanele de control pentru a transforma economia din convențională în una ecologică.

La nivel mondial, industria combustibililor fosili beneficiază de subvenții de 11 milioane de dolari pe minut și de peste 5,9 trilioane de dolari anual. Astfel, trecerea la o economie centrată pe sustenabilitate ar avea un impact major asupra guvernelor.

– Persoanele fizice. Fiecare dintre noi are puterea de a face schimbarea prin alegerile pe care le facem, acțiunile civice, dar și interacțiunile personale. Generația Z este cea care ne inspiră, prin renunțarea în proporție de 45% la hainele de la brandurile care nu respectă principiile sustenabilității.

Totodată, putem contribui la bunăstarea Planetei prin sortarea deșeurilor, limitarea utilizării plasticului, alegerea ambalajelor reciclabile, optarea pentru cărțile electronice și achitarea facturilor on-line, participarea la acțiuni de salubrizare, inclusiv colectarea gunoiului în timpul plimbărilor și a activităților sportive, mersul pe jos sau pe bicicletă în loc de deplasările cu mașina, limitarea utilizării pesticidelor, economisirea energiei și optarea pentru cea regenerabilă, optarea pentru produsele locale și consumarea lor rațională, evitarea risipei alimentare, compostarea, utilizarea rațională a resurselor de apă ș.a.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite include 17 domenii de dezvoltare durabilă (ODD) care se adresează atât țărilor dezvoltate, cât și celor în curs de dezvoltare, punând accent în mare parte pe aspecte legate de mediu, folosirea rațională a resurselor naturale și pe schimbările climatice.

Fii responsabil – investește în Planeta noastră acum!

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.