Ce trebuie să cunoaștem despre noua varianta a COVID-19, denumită Omicron
Actualizare din 29 noiembrie 2021
Pe 26 noiembrie 2021 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat noua variantă, B.1.1.529, a coronavirusului SARS CoV-2, denumită Omicron, drept una „îngrijorătoare”, care necesită o urmărire minuțioasă.
Decizia s-a bazat pe dovezile existente la moment, prezentate de către Grupul Consultativ Tehnic al OMS pentru Evoluția Virusurilor (TAG-VE). Acestea demonstrează că varianta Omicron întrunește un număr mai mare de mutații decât cele depistate anterior în alte variante, ceea ce ar putea induce unele schimbări în procesul epidemic la nivel global.
Tulpina B.1.1.529 a fost identificată pentru prima dată în Botswana în luna noiembrie, la persoanele care călătoreau către Hong Kong din Africa de Sud. Cercetătorii din întreaga lume efectuează studii și încearcă să înțeleagă proprietățile acestei variantei, cum ar fi: viteza de răspândire, severitatea bolii, răspunsul imun la vaccinurile existente, etc. Concluziile acestor studii vor fi împărtășite cu comunitatea internațională pe măsură ce vor deveni disponibile.
Ce se cunoaște la moment despre Omicron?
Transmisibilitate : nu este încă evident dacă varianta Omicron se răspândește mai ușor de la o persoană la alta în comparație cu alte variante, inclusiv Delta.
Numărul de persoane testate pozitiv cu COVID – 19 a crescut în zonele din Africa de Sud, care sunt afectate de această variantă. Studiile epidemiologice sunt în curs de desfășurare pentru a înțelege dacă această evoluție este cauzată de Omicron sau de alți factori.
Concomitent, potrivit datelor Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), până la 29 noiembrie 2021 au fost confirmate 33 de cazuri de SARS-CoV-2 Omicron COV, care au fost raportate de opt țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (UE/SEE), inclusiv: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Țările de Jos, Portugalia.
Totodată, au fost raportate și o serie de cazuri probabile din întreaga regiune, dar acestea sunt încă în curs de investigare. Toate cazurile confirmate au un istoric de călătorie în țările africane. Este important de menționat că toate cazurile raportate au avut un debut asimptomatic sau au fost ușoare. Până în prezent, nu au fost raportate nici cazuri severe, nici decese.
Severitatea bolii: Nu este încă clar dacă infecția cu Omicron provoacă o boală mai gravă în comparație cu alte variante, inclusiv Delta. Totodată, nu există suficiente informații ce ar sugera că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante. Cercetarea severității infecției cu varianta Omicron va dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
Important! Toate variantele SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta, care este dominantă actualmente la nivel mondial, pot provoca boli severe sau decese.
Reinfectarea
Dovezile preliminare sugerează că poate exista un risc crescut de reinfectare cu Omicron. Adică persoanele care au suportat anterior infecția COVID-19 ar putea să se infecteze cu noua variantă Omicron. Cu toate acestea, dovezile sunt încă limitate.
Eficacitatea vaccinurilor: Nu există la momente informații clare privind răspunsul imun al aceste variante la vaccinurile existente.
Este IMPORTANT de menționat că vaccinurile rămân a fi instrumentul ESENȚIAL pentru reducerea cazurilor severe și a deceselor cauzate de COVID – 19, inclusiv împotriva variantei circulante dominante, Delta.
Eficacitatea testelor actuale : Testele PCR utilizate pe scară largă continuă să detecteze infecția, inclusiv cea cu Omicron. Sunt în curs de desfășurare studii medicale pentru a determina dacă testele rapide, inclusiv testele de detectare rapidă a antigenului, sunt eficiente pentru detectarea virusului.
Eficacitatea tratamentelor actuale : Potrivit OMS, corticosteroizii și blocanții receptorilor IL6 vor fi în continuare eficienți pentru gestionarea pacienților severi , infectați cu COVID-19. Alte tratamente vor fi evaluate pentru a determina eficacitatea acestora pentru varianta Omicron.
Acțiuni recomandate țărilor
Întrucât Omicron a fost desemnată drept o variantă de îngrijorare, OMS recomandă mai multe acțiuni țărilor, inclusiv:
- îmbunătățirea supravegherii și a secvențierii cazurilor;
- raportarea cazurilor către OMS;
- efectuarea investigațiilor de laborator și a evaluărilor cazurilor pentru a înțelege mai bine caracteristicile variantei Omicron (eficacității vaccinurilor, a terapiei, diagnosticului sau a măsurilor de sănătate publică și a celor sociale);
- continuarea aplicării măsurilor eficiente de sănătate publică pentru a reduce circulația COVID-19 în ansamblu, folosind o analiză a riscurilor și o abordare bazată pe dovezi.
În acest context, conform deciziei CNESP din 28 noiembrie 2021, a fost introdus regimul de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Totodată, a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.
Recomandări pentru populație
Cele mai eficiente măsuri pe care oamenii le pot întreprinde pentru a reduce riscul de răspândire a tuturor variantelor de COVID – 19 sunt:
- Vaccinarea împotriva infecției COVID – 19 conform recomandărilor specialiștilor din sănătate;
- purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
- respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 metru și evitarea aglomerărilor;
- respectarea regulilor de igienă a mâinilor și de igienă respiratorie;
- aerisirea periodică a încăperilor și dezinfectarea suprafețelor, inclusiv la locul de muncă, respectarea sub proprie răspundere a regimului de autoizolare de către persoanele cărora este stabilit regimul respectiv;
- monitorizarea stării de sănătate și adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală în cazul apariției primelor simptome specifice infecției COVID-19.
NB: pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informații și dovezi, recomandările vor fi actualizate.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.