Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA – 21 mai 2023

Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA – 21 mai 2023

Anual, în a treia duminică din luna mai este marcată  Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA și reprezintă una dintre cele mai importante mișcări de consolidare a eforturilor împotriva infecției cu HIV/SIDA.

Cu acest prilej, în perioada 15 mai – 15 iunie 2023, se desfășoară, cu suportul financiar al Fondului Global și UNAIDS Moldova, Campania socială cu sloganul “Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur”, care include evenimente și activități de informare cu privire la importanța testării HIV, cunoașterii propriului statut, prevenirea răspândirii virusului HIV și promovarea beneficiului inițierii tratamentului antiretroviral.

Potrivit datelor statistice estimative, actualmente în republică trăiesc 16 041 persoane cu HIV, dintre care doar 10 777 persoane își cunosc statutul. Totodată, 5264 persoane infectate cu HIV nu sunt luate la evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibili, fiind, în același timp, o sursă de infecție. Astfel, testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV.

De menționat că vârsta medie a persoanele depistate cu infecţia HIV în ultimii ani este de 40 ani și se atestă o creștere a numărului de cazuri în localitățile rurale, iar calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

Pentru a stopa răspândirea acestei infecții, cu suportul Fondului Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, se implementează diferite servicii inovative de prevenire, diagnostic și tratament. Astfel, sunt disponibile servicii gratuite de testare rapidă pe bază de sânge capilar, realizate de sectorul non-guvernamental prin intermediul farmaciilor și clinicilor mobile.

De asemenea, se desfășoară diferite activități de prevenire pentru grupurile – cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. În anul 2022, de aceste acțiuni au beneficiat peste 30 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoanele utilizatoare de droguri intravenos – 16963, lucrătoarele sexului comercial – 7764, etc.

Sunt disponibile servicii de tratament antiretroviral, tratament a infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre și post expunere și se realizează conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent, beneficiază de tratament antiretroviral – 7 857 de persoane.

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă oportunitatea pentru a spori nivelul de conștientizare despre HIV/SIDA a populației, în special – a tinerilor; de a crește gradul de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV; de a reduce nivelului de discriminare; de a asigura accesul sustenabil la servicii calitative de diagnostic și tratament a persoanelor care trăiesc cu HIV și a grupurilor vulnerabile.

Acțiunile principale realizate în cadrul campaniei sociale “Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur” vor contribui la atingerea următoarelor obiective:

Ø Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile țintă;

Ø Promovarea beneficiilor tratamentului HIV și încurajarea persoanelor HIV pozitive să inițieze cât mai precoce tratamentul ARV și să-l mențină;

Ø Mobilizarea populației și a liderilor de opinie pentru promovarea principiilor și valorilor companiei;

Ø Mobilizarea reprezentanților comunităților pentru a îmbunătăți eficacitatea activităților de advocacy;

Ø Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor grupuri vulnerabile la HIV.

Mesajele cheie ale companiei:

·       Dacă nu știi, află! Testeaza-te la HIV și protejează-ți sănătatea.

·       Testează-te pentru HIV și ia controlul asupra sănătății tale.

·       Nu lăsa necunoașterea să îți pună viața în pericol. Fii responsabil și testează-te la HIV.

·       Testarea la HIV este un act de iubire de sine și față de cei dragi.

·       Astăzi HIV nu mai este o sentință. Poți trăi o viață lungă și fericită cu HIV, doar ia tratamentul. Este simplu și gratuit.

·       Nu lăsa frica sau stigma să te împiedice să faci un test HIV.

Doar împreună, prin mobilizarea eforturilor a tuturor părților responsabile și interesate la nivel național și local se va reuși stoparea și eliminarea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.

Acțiunile care pot fi realizate pentru a comemora persoanele decedate de SIDA, includ: promovarea mesajelor campaniei pe rețele sociale și platforme media, întruniri cu organizaţiile societăţii civile active în domeniul HIV/SIDA/ITS, radio-tele maratoane, emisiuni tematice la TV și radio, mediatizarea spoturilor video, flashmob-uri, distribuirea materialelor informative, organizarea diferitor workshop-uri, mese rotunde”, etc.

 

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.