Ziua internațională a acoperirii universale cu servicii de sănătate

Ziua internațională a acoperirii universale cu servicii de sănătate

Anual, pe data de 12 decembrie este marcată Ziua internațională a acoperirii universale cu servicii de sănătate, zi desemnată oficial de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2012, drept o prioritate pentru dezvoltarea comunității internaționale. În această zi, se solicită țărilor la nivel global să facă investiții mai inteligente și să accelereze eforturile către „Sănătate pentru Toți”.

Genericul evenimentului din acest an este ”Construim lumea pe care ne-o dorim: Un viitor sănătos pentru toți!” și vine într-un moment critic în care țările din întreaga lume se reconstruiesc în urma impactului pandemiei COVID-19, în timp ce se confruntă și cu multe alte crize, cum ar fi conflictele și dezastrele naturale. Această zi demarează numărătoarea inversă până la reuniunea la nivel înalt la Adunarea Generală a ONU în 2023 privind acoperirea universală cu servicii de sănătate.

Această nu înseamnă acces gratuit la fiecare serviciu de sănătate posibil pentru fiecare persoană. Fiecare țară are o cale diferită pentru acoperirea universală a sănătății și decide ce să acopere în funcție de nevoile oamenilor și de resursele disponibile. Totuși, Ziua internațională a acoperirii universale cu servicii de sănătate subliniază importanța accesului la servicii de sănătate și la informații, ca un drept fundamental al omului.

Acoperirea universală cu servicii de sănătate înseamnă că toți indivizii beneficiază de servicii de sănătate de care au nevoie, fără a suferi dificultăți financiare. Aceasta include întregul spectru de servicii de sănătate esențiale și de calitate: de la promovarea sănătății la prevenire, tratament, reabilitare și îngrijire paliativă pe tot parcursul vieții. Pentru a construi sisteme de sănătate puternice este nevoie de echitate, încredere, medii sănătoase, investiții și responsabilitate.

La nivel global cel puțin jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. Aproximativ 100 de milioane de oameni sunt împinși în sărăcie extremă în fiecare an din cauza cheltuielilor din buzunar, iar peste 930 de milioane de persoane (aproximativ 12% din populația lumii) cheltuiesc minimum 10% din bugetul familiei pentru a plăti serviciile medicale.

În Republica Moldova, potrivit unui Studiului recent prvind accesul populației la serviciile de sănătate (https://msmps.gov.md/wp-content/uploads/2022/06/Acces_servicii_sanatate_2022.pdf), fiecare a doua persoană consideră că calitatea serviciilor medicale în anul 2021 a rămas la același nivel, comparativ cu anul precedent. În acelaşi timp, fiecare a cincea persoană consideră că situaţia privind calitatea serviciilor medicale s-a înrăutăţit, iar fiecare a zecea persoană a declarat îmbunătățirea serviciilor medicale. Populația de la sate apreciază pozitiv calitatea serviciilor medicale din ultimele 12 luni, comparativ cu populația din orașe (15,6% față de 6,7%).

Referitor la cheltuielile pentru sănătate, același studiu denotă că, în anul 2021, cheltuielile medii lunare pentru sănătate ale unei persoane au constituit 186,3 lei. Circa 56 la sută din cheltuielile populației pentru sănătate au drept destinație procurarea medicamentelor, urmate de cheltuielile pentru asistența medicală primară, care constituie 29 la sută. Populația cu asigurare medicală cheltuie mai mult pentru serviciile de sănătate, comparativ cu populația fără asigurare medicală. Astfel, cheltuielile persoanelor asigurate depășesc cu 58% valoarea medie a cheltuielilor persoanelor fără asigurare medicală.

Protejarea oamenilor de consecințele financiare ale achitării serviciilor de sănătate din propriile economii reduce din riscul ca aceștia din urmă să ajungă în sărăcie, atunci când o boală neașteptată îi silește să–și cheltuiască economiile de o viață, să vândă bunurile sau să se împrumute.

Unul dintre cele 3 obiective strategice ale Organizațiai Mondiale a Sănătății (OMS) este de a se asigura că încă 1 miliard de oameni din întreaga lume sunt protejați prin acoperirea universală de sănătate până în anul 2023. Sistemele de sănătate trebuie să răspundă unei game cuprinzătoare de amenințări și probleme de sănătate, colective și individuale, acute și cronice, transmisibile și netransmisibile.

OMS sprijină eforturile statelor membre de a construi sisteme robuste, rezistente, care să poată oferi servicii de înaltă calitate, accesibile, centrate pe oameni pe tot parcursul vieții: #SănătatePentruToți (#HealthForAll) este cheia pentru a face față crizelor interconectate de sănătate, umanitare și climatice cu care se confruntă lumea noastră.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.