SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Zece raioane realizează activități de prevenire a bolilor netransmisibile cu suportul Elveției

Zece raioane realizează activități de prevenire a bolilor netransmisibile cu suportul Elveției

În cadrul Săptămânii Globale pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT), zece raioane au inițiat realizarea Planurilor de acțiuni pentru prevenirea BNT.  Este vorba despre raioanele-pilot din anul 1, faza II de implementare a Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”: Florești, Rezina, Telenești, Glodeni, Ialoveni, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Strășeni.

„Este un răspuns al autorităților publice locale de nivel I și II, al Centrelor de  Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în parteneriat cu Centrele de Sănătate (echipele medicilor de familie) din 10 raioane la apelul global de a acționa împreună pentru prevenirea BNT”, susține Ion Șalaru, coordonatorul Planurilor de acțiuni de prevenire a BNT și directorul adjunct al ANSP.

Acțiunile pentru prevenirea BNT sunt bazate pe indicatorii de sănătate din fiecare raion. Astfel, planurile se vor axa în principal pe acțiuni și intervenții de sănătate publică de prevenire și control al hipertensiunii și al diabetului zaharat. „Inițial, am colectat datele care vizează cele mai răspândite boli de care populația se îmbolnăvește și de care suferă prin dizabilități, ori chiar decese. Am analizat factorii de risc și în baza acestora am elaborat Profilurile de Sănătate care stau la baza acțiunilor de prevenire și control al BNT pe care le vom realiza”, explică Natalia Silitrari, șefa Direcției de promovare a sănătății, ANSP.

Activitățile Planurilor de acțiuni pentru prevenirea BNT se concentrează pe diminuarea factorilor de risc care pot fi modificați – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului.

Principalele maladii de care suferă și decedează populația din aceste zece raioane sunt hipertensiunea și diabetul zaharat. „În unele raioane hipertensiunea prevalează, în altele diabetul zaharat. Chiar dacă vorbim de două boli diferite, factorii de risc pentru apariția și dezvoltarea lor sunt cei comportamentali. În primul rând este consumul de tutun și alimentația nesănătoasă urmate imediat de  inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool. Totodată, obezitatea și supraponderabilitatea sunt factorii de risc intermediari responsabili de apariția și dezvoltarea acestor boli”, Nelea Tabuncic, șefa Direcției BNT, ANSP.

În săptămâna 06 – 12 septembrie, în cele zece raioane vor fi organizate:

  • activități de informare a populației privind factorii de risc care pot fi modificați;
  • activități de măsurare a tensiunii și glicemiei pentru toți doritorii;
  • mese rotunde cu actorii locali responsabili de gestionarea factorilor de risc modificabili (servicii publice și agenții economici, organizații neguvernamentale);
  • flashmob-uri pentru sensibilizarea populației și activități școlare cu soluții pentru un mod de viață sănătos în Școlile care Promovează Sănătatea;
  • concursuri pentru cel mai bun desen tematic și expoziții, vernisaje de desene.

Activitățile pentru prevenirea și controlul BNT din cele zece raioane nu se vor încheia odată cu Săptămâna Globală, acestea vor continua în cadrul Planurilor de acțiuni pentru prevenirea BNT în următoarele șase luni.

Activitățile din cele zece raioane sunt realizate cu suportul financiar al Elveției, prin intermediul proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.

#ActOnNCDs

#ActinamImpreunaPentruPrevenireaBNT