Precizare cu referire la informațiile apărute în mass-media privind cazurile în care persoane vaccinate au decedat din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19

Precizare cu referire la informațiile apărute în mass-media privind cazurile în care persoane vaccinate au decedat din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19

În contextul interpretării eronate de către unele surse media a informațiilor privind cazurile în care persoane vaccinate au decedat din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) menționează următoarele:

Până în prezent, ANSP a înregistrat și documentat 6 cazuri de deces în urma complicațiilor infecției COVID-19 în rândul persoanelor care au în anamneză cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19. Dintre acestea, 5 persoane aveau doar o singură doză de vaccin (inclusiv 1 cu ciclul complet de vaccinare) și 1 persoană avea ambele doze de vaccin. Dintre aceste persoane, 3 – au fost vaccinate cu vaccinul Astra Zeneca, 1 persoană cu Pfizer, 1 persoană cu Sputnik-V şi 1 persoană cu vaccinul Janssen/Johnson & Johnson.

De menționat că persoanele au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecția cu virusul SARS CoV-2 pe fundalul comorbidităților existente și nu poate fi făcută nicio asociere a decesului cu vaccinul administrat, precum este interpretată informația de către sursele mass-media.

Rugăm respectuos reprezentanții mass-media să conștientizeze importanța procesului de vaccinare, să evite interpretările eronate, care ar putea duce la crearea unor percepții greșite privind imunizarea și a panicii în rândul populației.

ANSP îndeamnă sursele mass-media să distribuie doar informații din surse sigure și oficiale în contextul promovării vaccinării, fără a denatura esența mesajelor lansate de către specialiștii în domeniu. Or, asigurarea unui parteneriat între autoritățile din sănătate și mass-media este esențială în contextul actual, când toate eforturile trebuie să fie conjugate în lupta cu pandemia COVID-19.

Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică recomandă vaccinarea ca fiind o măsură sigură de prevenţie împotriva formelor grave şi deceselor cauzate de infecţia COVID-19.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.