Un lot de 100.620 doze de vaccin Pfizer BioNTech, donate cu titlu gratuit de către Guvernul României, au ajuns în țară

Un lot de 100.620 doze de vaccin Pfizer BioNTech, donate cu titlu gratuit de către Guvernul României, au ajuns în țară

Lotul de 100.620 doze de vaccin Pfizer BioNTech donate cu titlu gratuit de către Guvernul României a fost recepționat de către Depozitul Național de Vaccinuri al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Livrarea vaccinurilor a fost posibilă datorită sprijinului acordat prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

La deschiderea evenimentului de recepționare a vaccinurilor, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, a menționat că dozele vor fi distribuite începând cu ziua de astăzi în toate Centrele de vaccinare din țară.

„Suntem martorii unui alt gest de solidaritate din partea României și care reprezintă încă un pas pentru a ieși din pandemie. Acest sprijin e foarte important și valoros pentru cetățenii Republicii Moldova. Mulțumesc Guvernului României, tuturor lucrătorilor medicali din țara noastră, pentru grija și sacrificiul pe care îl fac zilnic, precum și oamenilor care au ales să se vaccineze. Toate vaccinurile sunt sigure și eficiente și doar împreună putem învinge pandemia”, a declarat Denis Cernelea.

Fiind prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, a reconfirmat angajamentul României de a susține în continuare cetățenii Republica Moldova.

„Ne dorim să rămânem cel mai important prieten al Republicii Moldova. O facem în baza relației noastre speciale, dar și în baza parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. România și Republica Moldova au luptat împreună anul trecut împotriva pandemiei COVID-19. Am continuat să oferim donații de echipamente în valoare de peste 5.000.000 milioane de euro, iar, în luna februarie, am reușit să donăm primul lot de vaccin, astfel încât Republica Moldova să poată începe campania de vaccinare. E un sprijin direct pentru cetățeni, pentru sănătatea lor, pentru revenirea la normalitate”, a subliniat Bogdan Aurescu.

„Felicit autoritățile din Republica Moldova pentru modul în care au gestionat pandemia sub coordonarea Președinției, precum și campania de vaccinare care e un succes până în acest moment. România și-a manifestat solidaritatea și prietenia în această perioadă dificilă, iar acest lucru se vede și astăzi. Această donație e un alt demers al vizitei și promisiunii făcute de președintele României, Klaus Iohannis, în luna decembrie 2020. Vaccinarea e singura soluție pentru a încheia acest capitol din viața noastră. Vaccinurile sunt sigure, eficiente și, în continuare, România va fi un prieten pentru Republica Moldova, oferind tot suportul necesar”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății din România, Andrei Baciu.

„Aduc sincere mulțumiri României în persoana președintelui, Klaus Iohannis, Guvernului României, Ministerului Sănătății României care ne-au ajutat să avem, astăzi, o situație cât mai favorabilă din punct de vedere epidemiologic. România a fost și continuă să fie cel mai important partener care ne-a susținut prin toate ajutoarele care le-a oferit și donațiile de mai mult de jumătate de milion de doze de vaccin. Aceasta a făcut posibilă vaccinarea personalului medical și vaccinarea populației. E foarte important ca cetățenii să înțeleagă că nu avem o altă cale de a ieși din această pandemie, decât prin vaccinare”, a accentuat consilierul prezidențial, Ala Nemerenco.

Menționăm că, până în prezent,  Guvernul României a donat Republicii Moldova 614.220 doze de vaccin, printre care 513.600 doze de AstraZeneca și 100.620 doze de Pfizer BioNTech. La moment, Republica Moldova a administrat 925.942 doze de vaccin împotriva COVID-19.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.