Subiectul consumului de alcool în perioada sarcinii, discutat în cadrul vizitei președintelui Asociației SAF din Franța în Republica Moldova

Subiectul consumului de alcool în perioada sarcinii, discutat în cadrul vizitei președintelui Asociației SAF din Franța în Republica Moldova

La 21 octombrie 2021, la reședința Ambasadei Franței în Republica Moldova, a avut loc o întrevedere cu D Denis Lamblin, președintele Asociației SAF (Sindromul alcoolului fetal), Franța cu specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Subiectele discutate au vizat evaluarea situației privind consumului de alcool, riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii și conjugarea eforturilor comune atât la nivel de țară, cât și la nivel internațional privind realizarea intervențiilor cost eficiente pentru a reduce riscurile condiționate de alcool. Consumul de alcool reprezintă una dintre cele mai importante probleme social-economice și de sănătate publică și concomitent, se numără printre primii cinci factori de risc pentru bolile netransmisibile. Riscul de a afecta sănătatea crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată, deoarece o „limită de siguranță ” în ceea ce privește consumul de alcool nu există!

Important de menționat că Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, cu toate că în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia: de la 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani în a.2016, la 12,9 litri în a.2019, inclusiv bărbaților le revine 20,6 litri alcool pur/locuitor, iar femeilor 5,9 litri, potrivit Observatorului Global al Sănătății al OMS.  În ceea ce privește preferințele de consum, vinul rămâne cea mai consumată băutură alcoolică (inclusiv pentru femei) urmată de bere. În regiunile rurale, preponderent se consumă vin, iar în mediul urban – băuturile alcoolice tari. Berea, în majoritatea cazurilor, se consumă de tineri cu o vârstă de 15-19 ani. Totodată, în țara noastră unul din patru decese (26,1%) este asociat consumului de alcool.

În cadrul întrevederii, specialiștii ANSP: dl Ion Șalaru, director adjunct, dna Nelea Tabuncic, șefa direcției prevenirea și controlul bolilor netransmisibile și dna Natalia Silitrari, șefa direcție promovarea sănătății au punctat realizările în domeniul controlului alcoolului, colaborarea dintre diferite autorități, cadrul normativ în domeiu, provocările și acțiunile principale ce urmează să fie întreprinse în Republica Moldova pentru a reduce riscurile asociate consumul de alcool, în deosebi în rândul tinerilor și femeilor de vârstă fertilă.

La rândul său, dl Denis Lamblin a menționat despre efectele sociale, medicale și individuale a tulburărilor legate de consumul de alcool în perioada sarcinii asupra sănătății copiilor, familiei și societății, situația în Franța și necesitatea conjugării eforturilor intersectoriale la nivel internațional pentru a preveni aceste tulburări și a promova renunțarea la alcool în perioada sarcinii.

La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluția sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naștere prematură, creștere intrauterină deficitară a fătului, greutate mică la naștere a nou-născutului. Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor țesuturi și organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând un spectru de tulburări ireversibile cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal (SAF), care include:

  • Sindromul alcoolului fetal (SAF);
  • Sindromul de alcool fetal parțial (pSAF);
  • Defecte congenitale legate de alcool (DCLA);
  • Tulburarea neurodezvoltării legată de alcool (TNLA);
  • Tulburare neurocomportamentală asociată cu expunerea prenatală la alcool (TN-EPA).

Afecţiunile din spectrul alcoolismului fetal (STAF) afectează 1% din populaţia generală, la nivel global.

Tulburările Alcoolice Fetale sunt 100% prevenibile, iar cea mai bună metodă este evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii sau în perioada în care femeia își dorește să conceapă un copil și nu știe cu siguranță dacă este sau nu însărcinată.

Astfel, este important să reținem:

  • Nu există o cantitate de alcool care poate fi consumată fără riscuri în timpul sarcinii;
  • În timpul sarcinii nu există niciun tip de alcool fără riscuri asociate;
  • Nu există un interval de timp în sarcină când consumul de alcool este lipsit de riscuri.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.