SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

Situația epidemiologică prin gripă și infecții acute ale căilor respiratorii

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).

În săptămâna 14 (perioada 04.04.2022-10.04.2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 6,6 % în comparație cu săptămâna 13 și a constituit 227,14%ooo. În total, au fost înregistrate 5899 cazuri de IACRS (în săptămâna 13 — 5532 cazuri).

Pe parcursul săptămânii  trecute, au fost înregistrate 10 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău, Bălți și Cahul — câte 2 cazuri; Soroca, Dondușeni, Rezina și Sângerei — câte 1 caz). În total, 3 persoane au fost spitalizate. Distribuția cazurilor după grupurile de vârstă este următoarea: 0-4 ani –2 cazuri;  5-15 ani -4 cazuri; 15-29 ani — 2 cazuri; 30-64 ani -2 cazuri.  

În laboratoarele ANSP au fost investigate 259 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, într-o probă fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2 și 10 probe -prezența virusurilor gripale (AH3N2— 4 și AH1N1-1, tip A -1 și tip B-1).

Pentru evitarea îmbolnăvirilor depistarea precoce a cazurilor de gripă sezonieră și IACRS se recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice (igiena personală, respectarea distanței fizice, dezinfecția mâinilor, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, etc).