SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Situația epidemiologică prin gripa sezonieră și infecțiile acute ale căilor superioare

Situația epidemiologică prin gripa sezonieră și infecțiile acute ale căilor superioare

Agenția Națională pentru Sănătate Publică și subdiviziunile din teritorii continuă monitorizarea situației epidemiologice prin gripa sezonieră, infecțiile acute ale căilor superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale.

În perioada 07.11.2022- 13.11.2022  (săptămâna 45/2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, cu o creștere de 8,5% în comparație cu săptămâna precedentă și o creștere de 30% față de aceeași perioadă a sezonului precedent și a constituit 254,61 o/oooo. În total, au fost înregistrate 6630 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii – 67,3%.

În total, pe parcursul săptămânilor 40-45/2022 au fost înregistrate 8 cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău- 4, Bălți -2 și Fălești-2).

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, pe parcursul săptămânii trecute, 439 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute (în 2 probe sa depistat virusul SARS-CoV 2 iar în 5 probe virusul gripal  de tip A).

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10 – 06.11.2022, săptămânile 40/2022-44/2022) au fost înregistrate, în total:

  • gripă – 8 cazuri;
  • IACRS – 37846 cazuri;
  • SARI – 1985 cazuri.

Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 3,6%.

În prezent, procesul de imunizare împotriva gripei se desfășoară în instituțiile medico-sanitare publice din țară. ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Totodată, îndemnăm populația să respecte în continuare măsurile de profilaxie nespecifice (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa, evitarea locurilor aglomerate, etc)  și vaccinarea antigripală.