Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!

Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!

În perioada 18-24 noiembrie 2022, marcăm Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene. Evenimentul este organizat al 8-lea an consecutiv, tema fiind „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!”, iar sloganul același ca în anii precedenți „Administrați Antimicrobienele cu Grijă”.

Săptămâna Mondială a Conștientizării Antimicrobiene este o campanie globală menită pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene (RAM) și pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului larg și factorii de decizie în reducerea apariției și răspândirii în continuare a RAM.

RAM este abilitatea unui microorganism (cum ar fi bacteriile, virusurile și unii paraziți) de a stopa un agent antimicrobian (cum ar fi antibiotice, antivirale și medicamente antimalarice) să influențeze acest microorganism; drept rezultat, tratamentele devin ineficiente, iar infecțiile devin din ce în ce mai dificil sau imposibil de tratat. Potrivit studiilor, în 2019, RAM a provocat aproximativ 1,27 milioane de decese. Potrivit estimărilor, RAM va reduce PIB-ul anual global cu 3,8% până în 2050, ceea ce ar constitui pierderi de circa 3,4 trilioane USD, iar fenomenul ar putea provoca mai multe victime decât cancerul și cifra ar putea atinge 10 milioane de decese anual.

Cauzele esențiale ale apariției fenomenului RAM:

  • Prescrierea în exces a antimicrobienelor
  • Nefinalizarea tratamentului
  • Utilizarea necontrolată a antimicrobienelor în creșterea animalelor și peștilor
  • Prevenirea și controlul scăzut al infecțiilor
  • Lipsa igienei și sanitația proastă
  • Lipsa elaborării de noi antibiotice

Rezultatele sistemului național de supraveghere epidemiologică a RAM, din anul 2021, privind sensibilitatea la antimicrobiene, a demonstrat o creștere îngrijorătoare a rezistenței față de preparatele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă intenție. Circa 60% din tulpinile de microorganisme izolate de la pacienții cu infecții de plagă chirurgicală sunt rezistente la antimicrobiene. Klebsiella spp.a fost raportat cel mai frecvent agent microbian în infecțiile asociate asistenței medicale și a prezentat o rezistență sporită rezistență la antibioticele de rezervă precum carbapenemele peste 60%. Tulpinile de Pseudomonas aeruginosa au prezentat o rezistență majorată la carbapeneme în 69%, la aminoglicozide 75% și cefalosporinele de generația a III-a 65,4%.

Răspândirea rezistenței la carbapeneme constituie în prezent o amenințare serioasă, deoarece carbapenemele reprezintă antibioticele de salvare în cazul infecțiilor severe, determinate de bacterii gram negativ multi-rezistente.

Utilizarea excesivă şi incorectă a antimicrobienelor accelerează apariția şi răspândirea bacteriilor rezistente la antimicrobiene. Cu această ocazie, facem apel către populație să utilizeze antimicrobienele cu prudență sporită, iar autoritățile să întreprindă măsuri urgente pentru combaterea rezistenței antimicrobiene.

Pentru a preveni formarea rezistenței microorganismelor la antimicrobiene este necesar să:

  • Utilizăm antibioticele numai la prescrierea medicului.
  • Nu solicitați antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele.
  • Urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele.
  • Nu utilizați antibioticele rămase în urma unui alt tratament.
  • Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă a mâinilor, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.