Săptămâna de promovare a aplicării raționale a pesticidelor în desfășurare

Săptămâna de promovare a aplicării raționale a pesticidelor în desfășurare

La data de 21 martie curent, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP)  a organizat o ședință comună cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în contextul desfășurării celei de-a șaptea ediții a Săptămânii de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar (în perioada 21-26 martie). În cadrul evenimentului s-a discutat despre necesitatea intensificării măsurilor de informare a populației privind riscurile asociate utilizării iraționale a pesticidelor.

Ședința s-a desfășurat în format hibrid cu participarea fizică a specialiștilor ANSP din sediul central, din CSP teritoriale și conectarea online a reprezentanților ANSA și a celor din cadrul subdiviziunilor acesteia. Vasile Guștiuc, director adjunct al ANSP, a reiterat preocuparea privind numărul semnificativ de intoxicațiile cu pesticide și decese, cauzate de utilizarea în masă a acestora, mai cu seamă, de persoane neinstruite și a vorbit despre necesitatea consolidării eforturilor comune pentru a crește conștientizarea în rândul societății privind problema abordată.

Iurie Pînzaru, medic igienist, Secția sănătatea ocupațională, siguranță chimică și toxicologie, a menționat despre necesitatea realizării ordinului comun pentru buna desfășurare a evenimentului, care trebuie promovat în decursul întregului an și nu doar în perioada 21-26 martie pentru a responsabiliza, mai ales, persoanele care gestionează pesticidele pe terenurile private și a diminua numărul de cazuri de intoxicații provocate de pesticide.

Reprezentanții ANSA au salutat inițiativa de implicare comună în activitățile de promovare a aplicării raționale în scopul diminuării impactului nefast asupra sănătății populației și, totodată, și-au exprimat deplina susținere întru realizarea obiectivelor propuse.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.