Rezultatele monitorizării săptămânale a evoluției procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute

Rezultatele monitorizării săptămânale a evoluției procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea săptămânală a evoluției procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute (BDA).

Rezultatele monitorizării circulației agenților cauzali ai BDA și holerei în rândul populației și obiectele mediului ambiant, pe parcursul săptămânii de referință nr. 29, denotă o menținere a numărului de cazuri de BDA la nivelul săptămânii anterioare acesteia – 407, comparativ cu 398 – în săptămâna 28. În structura de vârstă a morbidității prin BDA predomină grupul de copii cu vârste între 0-17 ani (65,8%).

Conform rezultatelor investigațiilor de laborator efectuate în perioada 18.07.2022 — 24.07.2022, din obiectele mediului înconjurător, au fost colectate 60 de probe, în 11 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) (neholerigen), care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice acute. Prezența vibrionului holeric (O1, O139) nu a fost confirmată în nicio probă din cele supuse investigațiilor.

În cazul apariţiei semnelor clinice de BDA (febră până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, scaune lichide, slăbiciuni generale, cefalee, etc) nu se permite autotratamentul. Recomandarea de bază este consultarea de urgenţă a medicului de familie ori apelarea la serviciul de urgență 112.

Monitorizarea circulației agenților cauzali ai BDA și holerei în scopul depistării precoce a semnelor de agravare a situației epidemiologice se desfășoară conform prevederilor Dispoziţiei Ministerului Sănătății nr.424-d din 13.05.2022. Datele includ informații raportate din 44 de teritorii administrative, inclusiv din partea de est a țării.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.