Hepatita nu poate aștepta, acționează acum!

Hepatita nu poate aștepta, acționează acum!

La 28 iulie este marcată Ziua Mondială a Hepatitei. Pentru al doilea an consecutiv, genericul este „Hepatita nu poate aștepta, acționează acum!” și transmite urgența eforturilor necesare pentru a elimina hepatitele virale, ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030.

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, atât din cauza răspândirii globale, a morbidității și mortalității crescute, cât și a ratei înalte de invaliditate consecutivă cronicizării infecției. La fiecare 30 de secunde o persoană decedează din cauza unei boli asociate hepatitei.

Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D și E. Hepatitele provocate de tulpinile B și C sunt cele mai frecvente și cauzează, anual, 1,1 milioane de decese și 354 milioane de infecții la nivel global. Acestea reprezintă una dintre cauzele principale ale cirozei hepatice și ale cancerului de ficat. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 14 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 14 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C.

Unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare. Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, teste de diagnostic, medicamente și campanii de educație.

Strategia globală a OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, urmărește să reducă noile infecții cu hepatită cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030.

Conform datelor statistice în republică, în anul 2021, au fost înregistrate 1888 cazuri de hepatite virale (a. 2020-1422), inclusiv 42 (2,2%) cazuri forme acute (a. 2020-33 (2,3 %) și 1846 (97,8%) cazuri forme cronice (a. 2020- 1389 (97,7%). Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate – 1287 (68,2%) sunt hepatite virale B, C și D, 560 (29,7%) cazuri purtători de AgHBs, 18 (0,9%) cazuri hepatită virală A și 20 (1,1%) cazuri alte hepatite virale.

Indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 10,6 cazuri la 100 mii populaţie – în a.2004, până la 0,27 cazuri – în a.2021, respectiv, prin hepatita virală C acută – de la 2,95 cazuri până la 0,30 cazuri și prin hepatita virală D co-infecție și suprainfecție – de la 0,22 cazuri până la 0,02 cazuri.

În perioada ianuarie – iunie 2022, au fost înregistrate 8 cazuri de hepatită virală C acută, 183 cazuri de hepatită virală B cronică fără Delta antigen, 14 cazuri de hepatită virală B cu Delta antigen și 414 cazuri cu hepatită virală C cronică. Cazuri de hepatită virală B acută nu au fost notificate.

Din anul 2020 a fost implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic (TRD), sporind accesibilitatea populației la testare. În anul 2021 au fost testate cu TRD la hepatita virală B 77813 persoane, la hepatita virală C 69556 persoane, dintre care 2941 (3,8 %) și 3058 (4,4 %) respectiv, au avut rezultatul pozitiv.

Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.  Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D este accesibil, inclusiv pentru pacienții din penitenciare și se realizează în conformitate cu prevederile actele normative în vigoare. Din momentul inițierii tratamentului antiviral la nivel de țară din noiembrie 2016 până în decembrie 2020, au fost incluși în tratament antiviral 24 624 pacienți, din care 19 290 pacienți cu HCV și 5334 pacienți cu HBV/HDV. Urmare a administrării medicamentelor antivirale, au fost tratați 20 141 de pacienți cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B, C și D. Respectiv, cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale C – 17 469 pacienți, cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B – 1891 pacienți și cu hepatite cronice şi ciroze hepatice virale D – 781 pacienți. Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată la 97%.

Ziua Mondială a Hepatitei – 28 iulie 2022 oferă o oportunitate pentru a îmbunătăți cunoștințele populației despre prevenirea hepatitelor virale, promovarea vaccinării contra hepatitei virale B, îmbunătățirea accesului la serviciile de testare și tratament.

Mesaje cheie:

 Pentru populație:

  • Nu amânați testarea la hepatite! Majoritatea persoanelor care trăiesc cu hepatită virală nu cunosc că sunt bolnave. Diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial pentru un tratament și îngrijire eficace.
  • Imunizarea împotriva hepatitei virale B este una din intervențiile de bază în prevenirea și consecințele grave ale acesteia, inclusiv cirozei hepatice și carcinomului hepatocelular. Astfel, persoanele nevaccinate abia așteaptă să se vaccineze împotriva hepatitei virale B.
  • Tratamentul cu preparate antivirale este eficient în vindecarea hepatitei virale C și este disponibil gratis din bugetul de stat. Astfel, dacă aveți diagnosticul stabilit de hepatită virală B și/sau C, adresați-vă la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratament eficient.
  • Hepatitele virale B și C prezintă o problemă pentru populațiile cu risc sporit de infectare – persoanele utilizatoare de droguri injectabile, lucrătorii sexualiși bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați. Populațiile cu risc sporit de infectare – acționați acum și beneficiați de Programele de Reducere a Riscurilor asociate consumului de droguri sau comportamentului sexual riscant/periculos.

Pentru prestatorii de servicii medicale:

  • Sporiți accesul la serviciile de vaccinare, testare și tratament la hepatitele virale. Îngrijirea celor mai vulnerabile persoane cu hepatită abia așteaptă. Fie că sunt copii mici sau oameni care-și injectează droguri, unii oameni sunt mai expuși riscului – viața lor contează.
  • Asigurați informarea, educarea și formarea comportamentului inofensiv al populației pentru prevenirea hepatitelor virale.
  • Acoperirea medicală universală pentru toate persoanele cu hepatită este esențială. A începe acum – înseamnă a salva vieți. Aplicați precauțiile de securitate standard la acordarea asistenței medicale tuturor pacienților, indiferent de statutul de infectare, pentru a preveni transmiterea nozocomială a infecției.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.