Recomandări pentru o alimentație rațională în perioada Sărbătorilor de Paște

Recomandări pentru o alimentație rațională în perioada Sărbătorilor de Paște

Sărbătoarile Pascale sunt însoțite de diverse tradiții, inclusiv alimentare, pe masa de sărbătoare regăsindu-se carnea și produsele din carne, ouăle vopsite, salatele cu maioneză, tradiționalul cozonac și alte alimente dulci. Abuzul alimentar, în special după abstinența în perioada postului, poate avea consecințe neplăcute. Astfel, este important să conștientizăm riscurile la care ne expunem, printre acestea: pancreatita acută, colecistita, gastrita, indigestiile sau constipațiile.

Pentru a le evita, specialiştii recomandă să ne alimentăm atât corect și sănătos. Venim în continuare cu un șir de recomandări practice.

Treceți treptat de la alimentele de post la carne! În mod ideal, ar fi bine să parcurgem etapele de intrare în Postul Mare în direcția opusă – săptămâna albă, apoi cea cu miercurea și vinerea de post, apoi includerea cărnii în meniul zilnic. Însă, pe masa Învierii cu greu poate fi omisă carnea, iată de ce se recomandă cumpătarea. În primele 2-3 zile ale sărbătorii în meniu ar fi bine să se regăsească doar carnea ușoară – de pui, curcan, iepure, vițel sau peștele, preparate prin coacere, fierbere sau la abur și asociate neapărat cu legumele proaspete sau coapte. Ulterior, în zilele 4-5 poate fi inclusă și carnea mai grasă, de porc sau miel, dar în porții nu mai mari de 100-120 de grame la o masă. Nu recomandăm nici asocierea câtorva tipuri de carne – alegeți un singur tip la o masă.

Atenție la consumul de ouă! Reamintim că pentru vopsit este bine să alegeți ouăle de găină sau de prepeliță pe care să le fierbeți tari. Termenul de valabilitate al ouălor crude este de 28 de zile. Este important ca ouăle vopsite să fie păstrate la frigider. În mod contrar, prin porii ouălor pot pătrunde microorganisme, ceea ce va determina alterarea rapidă a acestora și intoxicațiile alimentare. Limitați consumul la maxim 1-2 ouă pe zi dacă nu suferiți de boli cardiovasculare sau colesterolul din sânge nu este mărit. În cazul prezenței acestor afecțiuni, limitați-vă la 3 ouă pe săptămână.

Fiți precauți la consumul cozonacilor! Tradiționala patiserie de Paște este una hipercalorică și greu digerabilă. Consumați-o în porții mici, de 100-120 de grame. Recomandăm să nu o includeți la mesele principale, alături de carne sau ouă, ci la gustări. Alegeți patiseria nu foarte proaspătă, ideal de 1-2 zile, pentru a nu îngreuna digestia și mai mult. Dacă nu o coaceți acasă, optați pentru patiseria pe bază de ingrediente naturale, fără margarină, ulei de palmier și coloranți, cu termen mic de valabilitate (nu 120 de zile), cu umpluturi precum macul, nucile, stafidele sau alte fructe uscate.

Favorizați digestia! Mâncarea animalieră este o adevărată provocare pentru sistemul digestiv. Pentru a favoriza digestia, 50% din meniul vostru urmează să fie alcătuit din legume și fructe proaspete, dar și verdețuri de sezon. Asezonați salata cu ulei presat la rece, nu cu maioneză sau alte sosuri hipercalorice. Înlocuiți băuturile dulci, inclusiv sucurile, cu ceaiuri digestive – din mentă, mușețel sau ghimbir.

Fiți cumpătați! Volumul stomacului este unul limitat, iată de ce nu este cazul să mâncăm constant, în porții mari și să nu ieșim de la masă pe parcursul întregii sărbători. Limitați-vă la maxim 350-400 grame de alimente la o singură masă. Rețineți că pentru o digestie eficientă este necesar să faceți și mișcare între mese. Totodată, pentru a evita refluxul gastric, nu recomandăm să mergeți la somn imediat după masă. Luați o pauză de 1-2 ore după masă înainte de a vă culca în poziție orizontală.

În ajunul Sfintei Învieri, vă recomandăm să cumpărați produse din locuri autorizate, unde se respectă toate regulamentele sanitare de comercializare.

Vă dorim sărbători luminoase, cumpătate și liniștite alături de cei dragi!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.