SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii în descreștere, pe parcursul săptămânii trecute

Morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii în descreștere, pe parcursul săptămânii trecute

La nivel european, potrivit datelor raportate în Sistemul european de supraveghere (TESSy — The European Surveillance System (https://flunewseurope.org/)), în săptămâna 07/2023 (13.02.23-19.02.23), ponderea probelor de la pacienții cu simptome de gripă sau infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), testați pozitiv pentru un virus gripal, a rămas peste pragul epidemic (10%) și a constituit 30%, față de 27% în săptămâna precedentă.

În regiune, 18 din 39 de țări sau zone au raportat o activitate de intensitate mare sau medie și 23 au raportat o activitate pe scară largă, ceea ce indică o circulație substanțială a virusului gripei sezoniere. Menționăm că au fost detectate virusuri gripale de tip A și de tip B, cu o distribuție proporțională similară în sistemele de supraveghere santinelă și non-santinelă.

Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică denotă că, în Republica Moldova, în perioada 20.02.23-26.02.23 (săptămâna 08/2023), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate medie, cu o descreștere de 4,7% în comparație cu săptămâna precedentă a acesteia (422,70 cazuri la 100 mii populație).

În perioada menționată, au fost înregistrate 11 007 cazuri de IACRS, inclusiv în municipiul Chișinău – 4131 cazuri (38%). Din numărul total de bolnavi de IACRS, 59% sunt copii până la 14 ani.

Au fost raportate 95 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău — 72 cazuri; Căușeni și Taraclia – câte 4 cazuri; Bălți, Ialoveni și Comrat — câte 3 cazuri; Cahul, Orhei, Rezina și Strășeni — câte 1 caz). Cazuri de deces de gripă nu au fost înregistrate, în perioada menționată.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 53 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2. Dintre acestea, 15 probe au fost pozitive la virusurile gripale (3- A(H1N1), 10- tip B și 2-tip B + SARS-CoV-2); 5 – la SARS-CoV-2 și 5 la prezența virusurilor non-gripale. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 4,6%.

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 26.02.2023, săptămânile 40/2022-08/2023) au fost înregistrate: 1707 cazuri de gripă; 215 095 cazuri de IACRS și 8932 cazuri de SARI.

Îndemnăm populația să respecte măsurile de profilaxie nespecifică (distanța fizică, igiena personală, igiena tusei și strănutului, igiena mâinilor, aerisirea încăperilor, purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate, adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa și IACRS (febră, tuse, dureri de cap, stare de slăbiciune)).

De asemenea, recomandăm prelungirea filtrului de dimineață în instituțiile de educație timpurie, prin verificarea temperaturii și a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale.