Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova

Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral.

Rezultatele ultimei reacții de secvențiere, din 16 ianuarie 2023, denotă că, în toate 16 probe selectate, a fost identificată circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. Din cele 16 probe, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost confirmată în 3 probe sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), fiind cea mai contagioasă sublinie la moment.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele — Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Orhei, Rîșcani, Tiraspol), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la șapte bărbați și nouă femei. Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la 3 persoane (2 – gen masculin, Chișinău, 1 – gen feminin; Dubăsari). 

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

Recomandăm populației să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.

Totodată, îndemnăm populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;

-respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.