La 14 martie marcăm Ziua mondială a rinichiului

La 14 martie marcăm Ziua mondială a rinichiului

”Avansarea accesului echitabil la îngrijire și tratament” este tema Zilei mondiale a rinichiului, marcată la 14 martie. Campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la asigurarea accesului echitabil la tratament și îngrijire adecvată pentru persoanele care trăiesc cu boli de rinichi, pentru a le îmbunătăți calitatea vieții și a amâna progresul bolii.

Boala renală cronică (BRC) reprezintă pierderea progresivă a funcției renale pentru o perioadă de timp: luni sau ani. Se estimează că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această afecțiune. În regiunea europeană, în jur de 100 milioane de persoane suferă de boli renale cronice.

În 2019, peste 3,1 milioane de oameni și-au pierdut viață în 2019, BRC fiind clasată pe locul 8 în totalul cauzelor de deces la nivel global. Totodată, se estimează că până în 2040 aceasta ar putea deveni a 5-a cauză de deces de pe glob. Între 5,3 și 10,5 milioane de persoane necesită dializă sau transplant, la nivel global.

În Republica Moldova, bolile de rinichi continuă să rămână o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată prin nivel sporit de persoane ce suferă de boli cronice renale și persoane ce necesită tratament prin dializă sau transplant renal. În anul 2022, 285 de persoane au decedat din cauza bolilor aparatului genito-urinar. Incidența (cazuri noi de boală) prin bolile aparatului genito-urinar a constituit 214,5 cazuri la 10 mii locuitori, în a.2022 (a.2021 – 210,1 cazuri).

De menționat, că în ultimele trei decenii, eforturile de tratament pentru BRC s-au concentrat preponderent pe furnizarea de terapii de înlocuire a rinichilor, totodată, descoperirile terapeutice recente oferă oportunități fără precedent de a preveni sau amâna progresul bolii și de a atenua complicațiile, îmbunătățând astfel calitatea vieții persoanelor cu BRC.

Pentru o mai bună îngrijire a rinichilor, este necesar să fim mai informați cu privire la cauzele, evoluția și consecințele BRC.

Cauzele care determină deteriorarea rinichilor pot fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala polichistică renală, infecțiile la nivelul rinichilor, blocarea tractului urinar, etc.

Boala cronică de rinichi se consideră ”un ucigaș tăcut”, care, în stadiile incipiente, de obicei, nu prezintă simptome vizibile. Pe măsură ce boala se agravează, simptomele pot include: nevoia de a urina mai des, oboseală, slăbiciune, nivel scăzut de energie, pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor, picioarelor, dificultăți de respirație, etc.

Pentru sănătatea rinichilor, urmați pașii:

— Fiți activi! Vă va ajuta la menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de BRC;

— Alimentați-vă sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale;

— Țineți glicemia sub control! Jumătate din persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale, iar acest lucru poate fi prevenit atunci când glicemia este ținută sub control;

— Verificați și controlați tensiunea arterială! Hipertensiunea arterială vă poate afecta rinichii;

— Asigurați-vă un aport suficient de lichide! Este important să ajustați cantitatea de lichide în funcție de efortul fizic, climă, starea de sănătate, sarcină sau alăptare;

— Nu fumați! Tutunul încetinește fluxul de sânge spre rinichi, ceea ce afectează negativ funcționarea acestora. Fumatul sporește riscul apariției cancerului renal cu 50%.

— Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice, fără prescripție medicală. Aceste medicamente pot dăuna rinichilor în caz că sunt administrate frecvent.

— Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc:  diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală.

ACUM ESTE TIMPUL SĂ ACȚIONĂM cu scopul de a dezvolta capacități pentru asigurarea accesului echitabil la îngrijire și tratament a persoanelor cu boli de rinichi, și a crește gradul de conștientizare a măsurilor de profilaxie.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.