Dacă ați revenit dintr-o călătorie și aveți febră, tuse, rinoree, solicitați asistenţă medicală la 112. Pentru informații suplimentare apelați LINIA VERDE a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: 0 800 12300.

Vaccinuri

 

Position_paper_Influenza_vaccines_2012_Russian

Pozitia OMS privin vaccinarea antirujeoplica PP_measles_apr_2017_RU

VACCINURILE DIN CALENDARUL NAȚIONAL DE IMUNIZARE

1.VACCINUL CONTRA TUBERCULOZEI (BCG)
2.VACCINUL DIFTERO-TETANO-PERTUSIS (DTP)
3.VACCINUL COMBINAT ÎMPOTRIVA RUJEOLĂ-OREION- RUBEOLĂ (ROR)
4.VACCINUL ORAL CONTRA POLIOMIELITEI (VPO)
5.VACCINUL CONTRA HEPATITEI B (HEPB)
6.VACCINUL CONTRA INFECŢIEI CU HAEMOPHILUS INFLUENZAE TIP B (HIB)
7.VACCINUL CONTRA INFECŢIEI CU ROTAVIRUSURI (RV)
8.VACCINUL PNEUMOCOCIC (PC)
9. VACCINUL CU ANATOXINE DIFTERICĂ ŞI TETANICĂ (DT, TD, AT)
10. VACCINUL COMBINAT PENTAVALENT CONTRA HEPATITEI B, DIFTERIEI TETANUSULUI, PERTUSIS, ȘI INFECȚIEI CU HAEMOPHILUS INFLUENZAE TIP B (HEPB+DTP+HIB)

1. VACCINUL CONTRA TUBERCULOZEI (BCG)

Vaccinul BCG protejează sugarii de tuberculoză. Literele B, C şi G provin de la denumirea „Bacilul Calmette-Guérin”. Bacilul reprezintă o formă de bacterie; Calmette şi Guérin sunt numele persoanelor care au creat vaccinul.

Este demonstrat faptul că vaccinul BCG are un efect maxim în prevenirea meningitei tuberculoase şi a formelor diseminate ale maladiei la copii mici.

Vaccinul BCG este livrat în formă de pulbere sau pastilă liofilizată, care conţine bacili vii, atenuaţi Calmette-Guérin.

Certificatul privind calitatea  vaccinului contra tuberculozei

2. VACCINUL DIFTERO-TETANO-PERTUSIS (DTP)

Vaccin combinat pentru profilaxia difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive, celular, purificat, inactivat, lichid. Vaccinul diftero-tetano-pertussis este compus din anatoxina difterică, anatoxina tetanică şi vaccinul contra tusei convulsive. Este un vaccin prezentat sub formă de soluţie.

Certificatul privind calitatea  vaccinului DIFTERO-TETANO-PERTUSIS

3. VACCINUL COMBINAT ÎMPOTRIVA RUJEOLĂ-OREION- RUBEOLĂ (ROR)

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) este livrat în formă de pulbere sau pastilă liofilizată cu un solvent în flacon aparte. Înainte să poată fi utilizate, trebuie să fie reconstituit (dizolvat) sub formă de soluţie utilizînd tot conţinutul fiolei de solvent livrat de acelaşi producător.

 

Certificatul privind calitatea  vaccinului ROR

4. VACCINUL ORAL CONTRA POLIOMIELITEI (VPO)

Vaccinul oral contra poliomielitei (VPO) protejează împotriva virusului care cauzează poliomielita.

VPO se picură pe limba copilului cu ajutorul unei pipete care este livrată împreună cu vaccinul.

Se recomandă ca, după vaccinare, copilul să nu fie alimentat timp de 1-2 ore.

În cazul în care copilul scuipă vaccinul administrat se recomandă aplicarea unei doze repetate.

Un alt tip de vaccin contra poliomielitei, vaccinul polio inactivat (VPI). Oficialităţile medicale evaluează potenţialul de utilizare a VPI în ţările în curs de dezvoltare după ce va fi atins scopul de eradicare a poliomielitei.

Certificatul privind calitatea  vaccinului VPO

5. VACCINUL CONTRA HEPATITEI B (HEPB)

Vaccinul contra hepatitei B (HepB) este o soluţie tulbure care este livrată în flacoane cu una sau mai multe doze, sau preambalat în seringi cu mecanism de auto-destrucţie pentru vaccinare.

Deoarece vaccinul HepB conţine numai un singur antigen, el se numeşte vaccin monovalent. Vaccinul HepB este, de asemenea, disponibil sub formă de vaccinuri combinate DTP-HepB şi DTP- HepB+Hib etc.

Numai vaccinul monovalent HepB trebuie administrat în calitate de doza de la naştere sau doza administrată în prima săptămână de viaţă. Vaccinurile combinate nu trebuie administrate la naştere, dar pot fi folosite în calitate de doze ulterioare. La imunizarea copiilor în cazul încălcării calendarului de bază e necesar de a respecta intervalele minimale între doze de o lună.

Testarea la AgHBs pentru decizia efectuării vaccinării cu vaccin HepB nu este obligatorie.

Copiii, a căror date de vaccinare nu pot fi stabilite, vor fi supuşi vaccinării conform schemei recomandate de calendarul de vaccinare.

Certificatul privind calitatea vaciinului contra hepatita B

6. VACCINUL CONTRA INFECŢIEI CU HAEMOPHILUS INFLUENZAE TIP B (HIB)

Vaccinul contra infecţiei cu Haemophilus influenzae tip b previne meningite septice, pneumonii, epiglotite, otite, sinusite şi alte infecţii severe cauzate de bacteria Hib, în deosebi la copiii sub 5 ani.

Vaccinul Hib este produs în două forme: lichidă sau liofilizată. Fiecare din aceste forme este disponibilă ca vaccin monovalent sau în combinaţie cu alte vaccinuri. În multe ţări se practică utilizarea combinată a vaccinului Hib cu vaccinurile DTP şi HepB ( DTP-HepB+ Hib).

Vaccinul Hib protejează împotriva agentului Haemophilus influenzae tip b, dar nu previne maladiile cauzate de alte tipuri de Haemophilus influenzae. Vaccinarea anti Hib nu poate asigura profilaxia la copii a meningitei şi pneumoniei cauzate de alţi agenţi.

7. VACCINUL CONTRA INFECŢIEI CU ROTAVIRUSURI

Vaccinul este folosit pentru prevenirea gastroenteritelor produse de infecţia cu rotavirus, în deosebi la sugari.

Vaccinul rotaviral se administrează numai pe cale orală. În studiile clinice s-a observat rar scuiparea sau regurgitarea vaccinului. În eventualitatea puţin probabilă în care un sugar scuipă sau regurgitează cea mai mare parte din doza de vaccin, o doză unică de înlocuire poate fi administrată la aceeaşi vizită medicală pentru vaccinare.

Certificat privind calitatea vaccinului contra infecției cu rotavirusuri

8. VACCINUL PNEUMOCOCIC

Vaccin pneumococic polizaharidic conjugat, adsorbit este destinat pentru imunizarea activă în scopul prevenirii bolilor invazive, pneumoniei, meningitei, bacteriemiei, otitei medii acute determinate de Streptococcus pneumoniae, la sugari şi copii cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni şi 5 ani.

Vaccinul pneumococic este produs în căteva variante cu diferit număr de serotipuri. În prezent, cele mai frecvent utilizate sunt vaccinuri cu 7, 10 și 13 serotipuri de Streptococcus pneumoniae. Vaccinarea nu poate asigura prevenirea la copii a meningitei şi pneumoniei cauzate de alţi agenţi.

Certificat privind calitatea vaccinului pneumococic

9. VACCINUL CU ANATOXINE DIFTERICĂ ŞI TETANICĂ (DT, TD, AT)

Vaccinurile cu anatoxine difterică şi tetanică (DT, Td) protejează împotriva difteriei şi tetanosului. Ele sunt livrate sub formă de soluţie în flacone şi, de asemenea, în seringi cu mecanism de auto- distrucţie umplute în prealabil. El este disponibil într-un număr de formule diferite:

* DT sau vaccinul cu anatoxine difterică şi tetanică pentru Deoarece el conţine cantităţi mari de anatoxină difterică, el nu trebuie administrat copiilor mai mari de şapte ani sau adulţilor;
* Td sau vaccinul cu doze pentru adulţi de anatoxine tetanică şi difterică. Este acelaşi vaccin ca şi DT, însă cu o doză mai mică de anatoxină difterică. El este potrivit pentru copiii mai mari de 8 ani şi pentru adulţi, inclusiv femeile însărcinate;
* vaccinul AT, care protejează numai împotriva tetanosului şi tetanosului neonatal.

Fiind administrat unei femei de vârstă reproductivă, vaccinul Td sau AT nu numai că protejează femeile contra difteriei şi tetanosului, dar previne şi tetanosul neonatal la nou-născuţi. Când este administrat vaccinul Td unei femei care este sau va rămânea însărcinată, anticorpii care se formează în organismul ei sunt transmişi fătului. Aceşti anticorpi protejează copilul contra difteriei şi tetanosului în timpul naşterii şi timp de câteva luni după naştere. Ei, de asemenea, protejează femeia de difterie şi tetanos.

Deoarece vaccinul DTP conţine anatoxină tetanică, dozele de DTP administrate copiilor asigură protecţia contra difteriei şi tetanosului. Dozele de rutină de susţinere de DT şi Td, administrate la aproximativ fiecare cinci-zece ani, ajută la menţinerea imunităţii.

Certificat privind calitatea vaccinului DT

Certificat privind calitatea vaccinului Td

10. VACCINUL COMBINAT PENTAVALENT CONTRA HEPATITEI B, DIFTERIEI, TETANUSULUI, PERTUSISULUI, ȘI INFECȚIEI CU HAEMOPHILUS INFLUENZAE TIP B (HEPB+DTP+HIB)

Este un vaccin pentavalent ce asigură imunitate împotriva difteriei, tetanusului, pertussisului, hepatitei B și infecției cu haemophilus influenzae tip B. Se administrează injectabil intramuscular la 2, 4 și 6 luni. Vaccinul pentavalent poate fi administrat sigur și eficient concomitent cu vaccinurile pneumoccice, poliomielitice și rotavirale.

Частенько заказываю в интернет магазин ах, чтобы не бегать часами и искать нужную вещь.
© 2020 Agenția Națională pentru Sănătate Publică.