Recomandările ANSP cu referire la valul de praf saharian resimțit pe teritoriul Republicii Moldova

Recomandările ANSP cu referire la valul de praf saharian resimțit pe teritoriul Republicii Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează, cu referire la valul de praf saharian resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, că acesta nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică. Deși, până în prezent, stațiile de monitorizare a calității aerului atmosferic nu au raportat depășiri ale poluanților în aer, este important să fim conștienți de potențialul impact al inhalării particulelor mici de praf asupra sănătății.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu astm bronșic, cei care suferă de bronșite cronice, persoanele cu infecții respiratorii și alergii respiratorii, persoanele în etate și copii mici. Purtarea măștii de protecție nu este obligatorie în această situație, deoarece ploaia a contribuit la depunerea particulelor de praf.

Pentru a vă proteja sănătatea plămânilor, recomandăm să urmați sfaturile specialiștilor:

  • evitați expunerea la aer liber pe durata acestor episoade;
  • evitați activitățile fizice intense în aer liber și deplasările de lungă durată;
  • dacă nu puteți amâna deplasarea în aer liber și suferiți de o boală respiratorie cronică sau alergii, este important să aveți medicamentele corespunzătoare cu dumneavoastră.

Menționăm că, în ultimele 24 de ore, teritoriul Republicii Moldova a fost afectat de un nor de praf saharian care se deplasează către Europa de Sud-Est. Potrivit instituțiilor responsabile în domeniu, precipitațiile atmosferice au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și, ca rezultat, nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic; conform observațiilor efectuate, în aer nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor concentrațiilor PM10 și PM2,5.

Valul de praf saharian este un fenomen meteorologic în care particule fine de praf mineral, provenind în principal din deșertul Sahara din Africa de Nord, sunt ridicate în atmosferă și transportate pe distanțe lungi de vânturi puternice. Se prognozează că acest curent de aer cu praf saharian care se deplasează în direcția nord-est până la finele zilei de 24 aprilie va părăsi teritoriul Republicii Moldova.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.