În Republica Moldova se va desfășura studiul ESPAD, iar ANSP este responsabilă de realizarea cercetării

În Republica Moldova se va desfășura studiul ESPAD, iar ANSP este responsabilă de realizarea cercetării

În perioada 15 aprilie – 30 mai 2024, în Republica Moldova se va desfășura studiul ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) 2024, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică a fost desemnată instituția responsabilă de coordonarea și realizarea cercetării.

ANSP informează că scopul studiului ESPAD constă în colectarea de date comparabile privind consumul de alcool, tutun, droguri și alte substanțe, obiceiurile comportamentale și alte practici în rândul elevilor de 16 ani (grupul țintă). Totalitatea datelor colectate permit obținerea unor informații despre situația consumului de substanțe în rândul elevilor din statele europene, monitorizarea și compararea tendințelor de consum de substanțe între țări și grupuri de țări din Europa și permit elaborarea unor rapoarte de țară ce pot fi utilizate în vederea fundamentării politicilor și strategiilor în domeniul sănătății adolescenților.

În perioada menționată, echipele de asistenți implicați în desfășurarea studiului vor vizita 191 de instituții de învățământ din Republica Moldova și vor chestiona circa 6000 de elevi, cu vârste de 15-16 ani, din 230 de clase.

Studiul ESPAD are loc la inițiativa Ministerului Sănătății, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării, Consiliului Europei, Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) și al Biroului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.