În perioada 21 – 27 aprilie marcăm Săptămâna Europeană a Imunizării

În perioada 21 – 27 aprilie marcăm Săptămâna Europeană a Imunizării

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează, în perioada 21 – 27 aprilie 2024, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării în prevenirea bolilor și protejarea vieții.

În acest an, evenimentul se va desfășura cu logo-ul ”Vaccinarea protejează generații”, având o semnificație deosebită, deoarece coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Programului extins de imunizare (PEI) și va celebra realizările remarcabile din ultimele 5 decenii în protejarea mai multor generații de boli grave.

În a.1974, cînd a fost lansat PEI a avut obiectivul de proteja copii din întreaga lume de 6 boli infecțioase grave, iar astăzi, acest număr a crescut la 13 vaccinuri recomandate universal pe parcursul vieții și 17 vaccinuri suplimentare, recomandate în dependență de contextul epidemiologic regional.    

Din 1974, ministerele sănătăţii şi partenerii au lucrat pentru a proteja copiii de difterie, poliomielită, pertussis, tetanos, tuberculoză, rujeolă și multe alte boli infecțioase. Datorită vaccinării, variola a fost eradicată, raza geografică a poliovirusului sălbatic a fost redusă la doar două țări, iar cazurile de rujeolă, rubeolă, tuberculoză, pertussis, tetanos și difterie au scăzut.

Astăzi, fiecare țară are un program național de imunizare, iar vaccinurile sunt recunoscute printre cele mai sigure, cele mai rentabile și de succes intervenții de sănătate publică pentru prevenirea deceselor și îmbunătățirea calității vieții. Imunizarea a jucat un rol important în reducerea mortalității infantile. Rata mondială a mortalității infantile a scăzut de la 92 de decese la 1000 de născuți vii în 1974 – la 25,5 în 2024.

Conflictele în creștere, recesiunile economice, creșterea ezitării la imunizare – sunt doar câteva dintre amenințările la adresa eforturilor depuse pentru a obține o acoperire vaccinală optimală.

Adunarea Mondială a Sănătății, cu sprijinul țărilor și al partenerilor au aprobat o nouă viziune și strategie globală, numită Agenda de Imunizare 2030 (IA2030), pentru a aborda provocările în următorul deceniu și a salva peste 50 de milioane de vieți. Către anul 2030 se estimează că toată lumea, de pretutindeni, la orice vârstă, să beneficieze pe deplin de vaccinuri pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.

În Republica Moldova, vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la servicii de imunizare pentru a menține nivelul de acoperire vaccinală de peste 95%, contra a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări și la indicații epidemice în situații de risc sporit privind îmbolnăvirea și răspândirea infecțiilor.

Important de menționat, că pe parcursul anului 2023, instituțiile medicale au fost suficient asigurate cu cantitățile necesare de vaccinuri și consumabile pentru administrarea lor, vaccinurile fiind procurate prin intermediul UNICEF. De asemenea, a fost asigurată și transportarea centralizată, astfel fiind respectate condițiile lanțului frig.

În pofida acestul fapt, obiectivul de cuprindere vaccinală de 95% la vârstele țintă a fost atinsă doar la vaccinarea BCG (împotriva tuberculozei), celelalte – nu a fost atinsă ținta stabilită. Astfel, imunizarea primară a copiilor sub 1 an a variat între 69,2% (rotavirus) și 88,1% (hepatita virală B), iar în teritoriile de partea de Est a țării, a variat între 67,3% (tusea convulsivă) și 82,8% (ROR). De menționat, că în anul trecut, în teritoriile din regiunea transnistreană nu s-au efectuat vaccinări contra infecțiilor cu rotavirusuri și a fetelor contra virusului Papilomei umane.

Vaccinurile salvează vieți!

  • Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică, prevenind milioane de decese anual.
  • Vaccinarea protejează sănătatea la orice vârstă și contribuie la o viață calitativă pentru toate generațiile!
  • Trebuie să ne unim eforturile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării!

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.