În acest an, Ziua mondială a sănătății orale lansează Campania „O GURĂ FERICITĂ ESTE…”

În acest an, Ziua mondială a sănătății orale lansează Campania „O GURĂ FERICITĂ ESTE…”

La data 20 martie este marcată Ziua mondială a sănătății orală – o zi dedicată informării și conștientizării cu privire la importanța sănătății orale. În acest an, Ziua mondială a sănătății orale lansează o campanie pe o durată de trei ani, cu tema O GURĂ FERICITĂ ESTE…”. Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare globală cu privire la impactul major al sănătății orale asupra stării generale de sănătate. În primul an al Campaniei, accentul este pus pe legătura dintre sănătatea orală și sănătatea generală, genericul fiind ”O GURĂ FERICITĂ ESTE… UN CORP FERICIT”.

Deși bolile orale pot fi prevenite, în mare parte, ele continuă să afecteze un număr major de oameni la nivel global. Factorii de risc sunt comuni ca majoritatea bolilor netransmisibile, inclusiv: consumul de zahăr, tutun, alcool, igiena orală precară, etc.

Jumătate din populația lumii (45% sau 3,5 miliarde de oameni) suferă de aceste boli, 3 din 4 persoane afectate trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Cariile dentare sunt cele mai frecvente afecțiuni la nivel global, afectând aproximativ 2,5 miliarde de oameni, dintre care 514 milioane de copii suferă de carii ale dinților primari. Boala severă a gingiilor este cauza majoră a pierderii totale a dinților care afectează 1 miliard de oameni din lume. Aproximativ 380 de mii de cazuri noi de cancer bucal sunt diagnosticate în fiecare an.

O cavitate bucală sănătoasă joacă un rol important în protejarea sănătății generale. Iată câteva motive pentru care sănătatea orală este esențială:

  • Previne infecțiile: infecțiile orale, cum ar fi boala parodontală (a gingiilor) și cariile dentare, pot duce la probleme de sănătate mai grave dacă nu sunt tratate.
  • Protejează inima: bolile orale netratate sunt asociate cu bolile de inimă și cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
  • Gestionarea diabetului: afecțiunea gingiilor poate îngreuna controlul nivelului glicemiei.
  • Sănătatea sistemului respirator: infecțiile dentare pot duce la infecții respiratorii precum pneumonia, mai ales la vârstnici sau la persoanele cu sistem imunitar slăbit.
  • Sănătate în timpul sarcinii: sănătatea orală precară a fost asociată cu nașterea prematură și cu greutate mică la naștere.

În Republica Moldova, se observă o tendință îmbucurătoare în ceea ce privește îngrijirea dentară a copiilor, cu numărul de vizite la stomatologi în creștere de la 61%, în 2021, la 81,6%, în 2022. De asemenea, a crescut ponderea adulților și a copiilor implicați în programe de profilaxie, ajungând la 14%, respectiv 45%, în a. 2022, comparativ cu 9,6% și respectiv, 24,1%, în a.2021.

Potrivit datelor Studiului prevalenței factorilor de risc ai BNT (STEPS, 2021), 86,5% dintre adulți de 18 – 69 ani au menționat că se spală pe dinți cel puțin o dată pe zi (91,4% printre femei și 81,6% printre bărbați.). În total, 33,8% din adulți au consultat medicul stomatolog în ultimele 12 luni (40,2% printre femei și 27,3% printre bărbați).

Majoritatea bolilor orale pot fi prevenite! Adoptarea unei igiene orale corecte, vizitele regulate la medicul stomatolog și o alimentație sănătoasă pot contribui semnificativ la menținerea unei guri sănătoase. Chiar dacă te confrunți deja cu probleme orale, nu este niciodată prea târziu să luați atitudine. Diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat pot opri evoluția bolii și pot reda zâmbetul și starea de bine.

Pentru sănătatea orală:

  • abordați o dietă echilibrată, săracă în zahăr liber, bogată în fructe și legume;
  • excludeți băuturile carbogazoase și favorizați apa potabilă ca băutură principală;
  • stopați consumul tuturor formelor de tutun;
  • excludeți folosirea dinților ca instrument – spargere de nuci, despachetarea obiectelor;
  • reduceți consumul de alcool;
  • încurajați utilizarea echipamentului de protecție atunci când faceți sport și călătoriți pe biciclete și motociclete (pentru a reduce riscul de leziuni și fracturi);
  • periajul dentar de două ori pe zi cu pastă de dinți care conține fluor (1000 până la 1500 ppm);
  • vizitați medicul stomatolog o dată la șase luni.

 

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.