Implementarea Programului de stewardship antimicrobian cu implicarea Laboratorului microbiologic de referință în rezistența antimicrobiană al ANSP

Implementarea Programului de stewardship antimicrobian cu implicarea Laboratorului microbiologic de referință în rezistența antimicrobiană al ANSP

Oportunitatea colaborării pe domeniul prevenirii și controlul rezistenței antimicrobiene și acordarea suportului pe componenta diagnosticului de laborator în implementarea Programului de utilizare rațională a antimicrobienelor (Programul de stewardship antimicrobian) au fost examinate în cadrul unei întrevederi dintre conducerea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și a IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”.

La întâlnirea de lucru din 20 ianuarie 2023, a participat directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică a ANSP, Olga Burduniuc, directorul Spitalului Clinic Republican (SCR) “Timofei Moșneaga”, Andrei Uncuța și vicedirectorul medical al instituției, Alexandru Ferdohleb.

Dialogul s-a axat pe eficientizarea utilizării tehnologiilor avansate de care dispune Laboratorul microbiologic al ANSP (MALDI TOF MS, Sensititre) pentru oferirea serviciilor de laborator pacienților care necesită intervenții urgente în indicarea argumentată a terapiei antimicrobiene din cadrul SCR “Timofei Moșneaga”. Aceasta permite obținerea rezultatelor de laborator precise, rapide, cu utilizarea corectă și prudentă a preparatelor antimicrobiene (frecvența indicării, durata, numărul de antibiotice prescrise).

Programul de stewardship antimicrobian presupune o intervenție coordonată destinată îmbunătățirii utilizării antimicrobienelor prin promovarea alegerii unui tratament antibiotic cu indicații și în doze corecte, pe o durată de timp limitată, folosind calea de administrare optimă.

Laboratorul microbiologic din cadrul ANSP deține unul din cele mai performante sisteme de identificare rapidă a microorganismelor numit VITEK MS. Această tehnologie de ultimă oră a revoluționat identificarea microbiană, fiind mai rapidă, mai precisă și mai puțin costisitoare decât testele biochimice convenționale.

Rezultatele veridice accesate în timp util de clinician permit diagnosticul şi managementul eficient al bolilor infecţioase cu acordarea îngrijirilor remarcabile, îmbunătățirea siguranței pacienților, inclusiv combaterea rezistenței la antimicrobiene.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.