Fiți în siguranță de Paștele Blajinilor!

Fiți în siguranță de Paștele Blajinilor!

În contextul situației epidemiologice COVID-19 la nivel național, îndemnăm populația să se abțină de la participarea la evenimentele de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor) și săi pomenească pe cei trecuți în neființă acasă, deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent în pofida faptului că se atestă o dinamică pozitivă de reducere a cazurilor de infectate și decese.

Tradițional, de Paștele Blajinilor moldoveni merg la cimitire cu întreaga familie, împart pomeni și întind mese festive în memoria răposaților. Aceste obiceiuri sunt adânc înrădăcinate în comportamentul poporului nostru și pot cauza agravarea situației epidemiologice a infecției COVID – 19 în perioada de pandemie.

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică reiterează importanța respectării măsurilor de prevenire a infecției COVID – 19 și îndeamnă populația să respectație următoarele recomandări:

Evitați locurile aglomerate
Evitați la maxim aflarea în spațiile închise și deschiseaglomerate;
Riscul de a vă contamina cu COVID-19 este mult mai mare în spațiile aglomerate, chiar și deschise,unde oamenii petrec perioade lungi de timp împreună, fără a respecta alte măsuri de protecție.
Purtați corect masca de protecție individuală
În preajma altor persoane, atât în spațiile închise, cât și cele deschise, purtați mască de protecție. Aplicarea, eliminarea și păstrarea corespunzătoare a măștilor sunt esențiale pentru a le face cât mai eficiente și sigure;
Urmați pașii de bază de purtare corectă a măștii de protecție individuală:
Igienizați-vă mâinile înainte de a aplica masca, precum și după eliminarea ei;
Asigurați-vă că mască acoperă atât nasul, cât și gura;
Evitați să atingeți masca cu mâinile, atunci când o purtați;
Masca din pânză trebuie spălată și călcată zilnic;
Masca medicală după utilizare se pune într-o pungă și se aruncă la coșul de gunoi;
Evitați să utilizați măștile de unica folosință de mai multe ori.
Mențineți distanța socială
Păstrați o distanța de cel puțin 1m față de persoanele din jur;
Păstrați o distanță și mai mare, atunci când vă aflați în locuri publice închise sau aglomerate. Cu cât sunteți mai departe, cu atât mai bine;
Evitați să tușiți și să strănutați în public. Atunci când tușiți sau strănutați, acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau cu cotul îndoit.
Respectați regulile de igienă personală
Spălați – vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;
Dezinfectați mâinile atunci când nu aveți acces la apă și săpun;
Nu atingeți nasul, ochii și gura cu mâinile murdare;
Excludeți consumul de produse alimentare și băuturi alcoolice în cimitir.
Vaccinați-vă împotriva infecției COVID – 19
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a stopa pandemia COVID – 19;
Orice tip de vaccin este sigur și vă protejează de cazurile grave și decese, cauzate de infecție;
Cu câți mai mulți oameni vor fi vaccinați, cu atât mai rapid vom stopa pandemia.

Conform ultimei Hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 29 aprilie 2021, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă, stabilit în funcție de indicatorului de incidență al infecție COVID-19. ”Codul Roșu” (stare de urgență) va fi atribuit în cazul, când acest indicator în ultimele 14 zile este mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație.

Măsurile de sănătate publică vor fi determinate în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. Astfel, în localitățile unde este instituit cod roșu de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire, se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: informarea slujitorilor şia vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție.

La fel, pentru evitarea aglomerării de persoane, la mormânt vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puţin 1 metru și respectarea etichetei tusei şi a strănutului, igieneimâinilor.

Vă îndemnăm să rămâneți în siguranță de Paștele Blajinilor. Doar cu eforturi comune putem opri pandemia.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.